De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportvrijdag, 23 december 2005

Heerenveen ontvangt Ajax in kwartfinale

Leeuwarden – SC Heerenveen krijgt, net als vorig seizoen, in de kwartfinale van het bekertoernooi weer te maken met Ajax. Het is de vijfde keer dat beide clubs tegenover elkaar staan in de strijd om de nationale beker. Het duel is pikant, omdat spits Klaas Jan Huntelaar – nu nog Heerenveen – dan waarschijnlijk de kleuren van de Amsterdamse ploeg zal verdedigen.

Het grote verschil met de voorgaande vier keer is dat Heerenveen als gastheer fungeert. De keren daarvoor werd het onderlinge bekertreffen – met uitzondering van de finale (6-2) op 20 mei 1993 in de Rotterdamse Kuip – in Amsterdam gespeeld. Het leverde de Friezen tot dusverre weinig succes op, want alle vier de confrontaties werden verloren. Het is de eerste keer dat beide ploegen in de kwartfinale tegenover elkaar staan.
In het seizoen ‘93-’94 werd Heerenveen in de tweede ronde uitgeschakeld door de Amsterdammers. Het werd destijds 8-3, met drie doelpunten van Tony Alberda, die tegenwoordig voor Harkemase Boys speelt. In het seizoen ‘97-’98 troffen beide ploegen elkaar in de halve finale, waarin Ajax met 3-0 aan het langste eind trok. Dat jaar verzekerden de Friezen zich van deelname aan het Europa Cup II toernooi door in Zwolle de kleine finale, tussen de verliezende halve finalisten, tegen FC Twente met 3-1 te winnen.
Vorig seizoen stonden beide ploegen in de Amsterdam Arena in de achtste finale tegenover elkaar. Het werd 2-0 voor de Amsterdammers, nadat drie maanden voor het eerst in de clubhistorie in competitieverband was gewonnen in Amsterdam. Ook in eigen huis waren de Friezen afgelopen seizoen de Amsterdammers de baas. Misschien dat dit seizoen het thuisvoordeel de negatieve bekerspiraal voor de Friezen kan doorbreken.
Sinds Heerenveen zich in het seizoen 1990-1991 voor het eerst meldde in de eredivisie stonden beide ploegen in competitieverband 27 keer tegenover elkaar. Ajax was zestien keer te sterk voor de Friezen, terwijl Heerenveen vijf maal zegevierde. Daarnaast werd er nog eens zes keer gelijkgespeeld. In acht van de elf gevallen werd dat positieve resultaat behaald in het eigen Abe-Lenstrastadion.
Vandaag over zeven dagen staat diezelfde confrontatie in Heerenveen op het programma. Dat wordt waarschijnlijk het laatste duel van Huntelaar in het shirt van Heerenveen, al zijn de beide clubs nog altijd niet tot een akkoord gekomen. Dat de aanvaller een maand later, de kwartfinales staan gepland voor 31 januari en 1 en 2 februari, alweer te gast zou zijn in het Abe-Lenstrastadion had Huntelaar evenwel niet kunnen bevroeden.
De loting voor de kwartfinale: Helmond Sport – Roda JC, AZ – MVV, FC Groningen – PSV, SC Heerenveen – Ajax.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties