De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Cultuurvrijdag, 24 februari 2006

Irish Unplugged, met sterke verrassing
HESSEL FLUITMAN
Wat je niet weet, mis je niet. Als je ergens naar uitkijkt en dat komt niet, moet er wel iets tegenover staan. Dat stond er ook tijdens de vierde editie van Irish Unplugged.
De Terry Woodsband zou onder andere komen spelen, maar kon wegens ziekte niet komen. Daarvoor in de plaats maakte zangeres Eleanor Shanley haar opwachting, met violist en gitarist. Haar set stond als een huis, krachtig, zelfbewust en overtuigend. Ze heeft ook wel een aardige CV: zangeres van De Dannah en opgetrokken met de Dubliners. Dat kan wel minder. Vitaal, levend en ze staat als het ware boven de storm.
De zangeres die de spits van de avond afbeet, Pauline Scanlon, kon daar nog een puntje aan zuigen: haar optreden was wat vlakker. Haar warme stem was sterk, ze zong onder meer een Keltische song, The Boys of Barr na Sraile ofwel: de jongens van de straat daar boven, waarin over het vechten tegen de Black and Tan werd verhaald. Eleanor Shanley deed haar stap buiten het Ierse idioom sterker en meer politiek, omdat zij een Mexicaans lied zong, dat over de ontheemden gaat. De Ieren waren de eenzamen in Amerika en nu moeten ze in eigen land de tolerantie opbrengen voor de vluchtelingen; die ook in Ierland terecht zijn gekomen. Door dat met een Spaanstalige song te doen trok ze het probleem van de landverhuizers op een universeel niveau.
Na de pauze werd een feestje gebouwd bij Gráda, de jonge Ierse groep, die Jigs en Reels in een razend tempo speelde, heel eigentijds, doordat de band met een drummer werkten, in plaats van met bones en de bodhran. De set eindigde met een uitstapje naar Italië: een reel over een Italiaanse schone: Maria Laetitia. Toen zij duidelijk maakte dat haar vader bij de Maffia was en dat niet alleen hij, maar de hele band met betonnen ‘schoenen’ in zee zou belanden, als hij haar met een vinger zou aanraken, schreef hij meteen een nieuwe reel: Foot on the pedal oftewel: volgas weg! Toen bleek pas echt hoe vrij de groep met de Ierse eisen voor hun muziek omging: een contrabassolo en elektronische effecten onder de fluit: spannend en hallucinerend. Een mooi slot van de avond.
Concert: Irish unplugged
Plaats: De Lawei, Drachten
Belangstelling: 400 bezoekers

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties