De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiovrijdag, 24 februari 2006

Druk op GS en Fries Museum neemt toe
Leeuwarden – Statenfracties voeren de druk op het Fries Museum en Gedeputeerde Staten op om tot een goed plan te komen voor nieuwbouw voor het Fries Museum op het Zaailand. Tientallen vragen over financiële risico’s en afspraken met alle betrokken stichtingen zijn drie weken voor een definitieve beslissing nog onbeantwoord.
Van de provincie wordt een bijdrage gevraagd van 10,5 miljoen euro voor het nieuwe Fries Museum, dat begroot is op 33,5 miljoen euro. Er zijn echter nog vele meerkosten te verwachten, voor bijvoorbeeld pr en marketing, nieuwbouw voor een depot en hogere exploitatielasten. Het is goed denkbaar dat er de komende tien jaar al gauw tien miljoen of misschien wel meer dan twintig miljoen euro extra in het nieuwe museum moet worden gestoken.
FNP-fractievoorzitter J. Kramer vindt de regie van gedeputeerde Mulder ,,net sterk”. De FNP is groot voorstander van een nieuw Fries Museum, maar houdt twijfels over de financiële haalbaarheid. Hij vindt het ,,in sof” als bestuurlijk Fryslân het niet voor elkaar krijgt nieuwbouw van het museum te bewerkstelligen. Als dat niet doorgaat, betekent dat naar alle waarschijnlijkheid ook het einde voor project Nieuw-Zaailand van de gemeente Leeuwarden, dat onder meer voorziet in woningen en winkels op het Leeuwarder plein.
De CDA-fractie heeft geen vertrouwen meer in de directeur C. van ’t Veen en adjunct-directeur S. Bak van het Fries Museum. ,,We willen de regie in handen nemen zolang deze directie er zit”, aldus fractievoorzitter A. van der Ham. Het bestuur van het Fries Museum staat volledig achter de directie. GS willen nog niet reageren of zij nog voldoende vertrouwen hebben in de museumdirectie. Daarover wordt dinsdag vergaderd. Op 15 maart moeten Provinciale Staten een beslissing nemen over nieuwbouw.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties