De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Economiezaterdag, 8 april 2006

Nieuwe directeur Jan Konijnenberg ziet toekomst in innovatie
‘Philips investeert miljoenen in Drachten’
ALLERT VAN DER HOEVEN
,,Het klopt gewoon niet, dat Philips niet investeert in Nederland’’, zegt Jan Konijnenberg (46), sinds drie maanden directeur van Philips Drachten. ,,Alleen al hier in Drachten investeren we jaarlijks tientallen miljoenen in nieuwe productielijnen.” Philips zou zich langzaam terugtrekken uit Nederland; de laatst grote investering zou zes jaar geleden zijn gedaan. Konijnenberg is oprecht verontwaardigd over de insinuaties van de vakbonden na het bericht van de sluiting van de lampenfabriek in Weert deze week.
Trots toont Konijnenberg de laatste lijn scheerapparaten die vorig jaar op de markt kwam. ,,De nieuwste techniek, met drie loopgroeven”, zegt hij. Voor de leek: drie rondjes met pietepeuterig kleine scheermesjes. Qua gladheid kan het apparaat zich meten met zijn handscheerconcurrenten, claimt Philips.

Kritische massa

,,In Drachten gaat het heel goed”, vindt Konijnenberg. ,,Innovatie, daar moeten we het van hebben. Nieuwe producten, die we snel in productie kunnen nemen.” De ontwikkelpoot heeft dan ook zeker toekomst bij de scheerapparatenfabriek in Drachten, is de overtuiging van Konijnenberg.
Maar ook de productie van de scheerkoppen van de bekende scheerapparaten maakt goede kans in Drachten te blijven. De productie daarvan is zo gemechaniseerd dat de hoge Nederlandse loonkosten minder zwaar meetellen in de kostprijs. En met de kennis en kunde van de vaklui in Drachten, is er voldoende kritische massa voor de Drachtster vestiging, verwacht Konijnenberg.
Niet dat alle werkgelegenheid intact blijft overigens. Want de productie van de wat oudere scheerapparaten is al deels ondergebracht bij een Chinese partner. En op termijn volgt ook de productie van de motoren van scheerapparaten naar het verre oosten, zoals twee jaar geleden aangekondigd.
Zelfs een groot deel van de administratie verdwijnt naar Polen, als onderdeel van het samenbrengen van administratieve taken. Vierhonderd mensen moeten daar op termijn het administratieve werk voor heel het Europese deel van Philips kunnen uitvoeren.
Al met al daalt het aantal banen in Drachten dan ook. Waren er twee jaar geleden nog ongeveer 1900 mensen aan het werk, nu zijn dat er nog 1650. Daarbij werken ongeveer vijfhonderd uitzendkrachten en ingeleend personeel. Vorig jaar zijn 120 mensen eruit gegaan, dit jaar volgen nog eens honderd. Tot nu toe allemaal overigens zonder gedwongen ontslagen. Dankzij een begeleidingstraject heeft Philips iedereen aan ander werk kunnen helpen, verzekert Konijnenberg.
Banenverlies door mechanisatie en door werkverplaatsing naar lagelonenlanden, het zal de komende jaren zeker doorgaan, zo lijkt het. Maar we moeten vooral ook kijken naar het werk dat behouden blijft, vindt Konijnenberg.

Passie

Drie maanden geleden nam hij het stokje als algemeen directeur van Philips Drachten over van Alexius Collette. Nog sneller dan voorheen producten ontwikkelen, is zijn ambitie. En die nieuwe producten daarna snel en goed in productie te kunnen nemen. Kortom, nog efficiënter worden, om het bestaansrecht van Philips Drachten te behouden.
Konijnenberg werkt nu een kleine twee jaar in Drachten. Voor zijn directeurschap leidde hij het technologiecentrum in Drachten. In totaal telt zijn Philips-verleden alweer achttien jaren. Voor Drachten werkte hij onder meer in België en de Verenigde Staten voor het elektronicaconcern.
De Drachtster vestiging heeft inmiddels een warm plekje bij de nieuwe directeur. ,,De producten die uit de fabriek rollen, het zoemen van de apparaten in de fabriek, het ritme horen en voelen. En het werken met mensen die heel trots zijn op hun product, die een passie hebben voor scheerapparaten en die daardoor hele creatieve dingen bedenken. Daar geniet ik van.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties