De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiomaandag, 25 september 2006

Politie behandelt arrestant als gast
Drachten - Een arrestant is voorwerp van onderzoek én dient als gast te worden behandeld. Dat zijn de twee uitgangspunten die de Politie Fryslân hanteert bij de bouw van het nieuwe politiecellencomplex in Drachten. Het 22 cellen tellende complex dat vrijdag officieel in gebruik wordt genomen, is volgens de politie een van de modernste van Europa.
In Drachten kan de arrestant straks in zijn of haar cel computerspelletjes spelen op de technozuil en zelf de televisie bedienen. Er is wel een beperkt aantal kanalen beschikbaar: alleen Eurosport, National Geographic en Discovery Channel. De zelfredzaamheid van de arrestant is groot. Hij kan zelf het licht aan en uit doen, het toilet doorspoelen, water drinken uit een fonteintje en binnen bepaalde marges de temperatuur in zijn cel regelen.
,,Meer dan ooit kunnen we met dit gebouw de arrestant als gast behandelen. Zo hoort het, want een arrestant is een verdachte en nog geen schuldige”, aldus woordvoerder P. Boomsma. ,,De klant is koning, mits die zich als keizer gedraagt”, meent teamchef arrestantenzorg en justitiële ondersteuning R. Keet.
Qua techniek is er volgens de politie sprake van ,,het neusje van de zalm”. Aan veiligheid voor arrestant en arrestantenverzorgers - een heikel punt sinds de Schipholbrand - zijn geen concessies gedaan. Onder de 22 cellen bevinden zich twee speciale cellen: een anti-claustrofobiecel en een cel voor luidruchtige arrestanten. Die laatste heeft een dubbele deur en geen meubilair. De politie gaat ervan uit dat de schadepost aan cellen tot een minimum zal worden beperkt. De kleur van de cellen is beige met lichtgroene accenten; die kleurstelling zou de agressie temperen.
Het cellencomplex aan het Moleneind heeft acht miljoen euro gekost. Behalve cellen zijn er ook twaalf verhoorkamers, vijf ophoudkamers, een advocatenkamer, een bezoekkamer en een dokterskamer. Er is ook een dubbele verhoorkamer met de mogelijkheid de verhoren op te nemen. Deze is voor verdachten van ernstige delicten. Het ultramoderne cellen- en verhoorcomplex is tegen het politiebureau gebouwd. Dat wordt momenteel gerenoveerd, een opknapbeurt die komend voorjaar afgerond moet zijn.

Kopie in Leeuwarden

De Friese politie houdt straks alleen nog arrestanten vast in het cellencomplex van Drachten en in de cellen bij het hoofdbureau aan de Holstmeerweg in Leeuwarden. Ook daar komt een nieuw complex met 22 cellen. Het wordt een kopie van het gebouw in Drachten. De aanbesteding is komende maand. Naar verwachting is dat cellenblok over een kleine twee jaar klaar.
Oude cellen zoals die op de politiebureaus in bijvoorbeeld Sneek en Buitenpost zullen (op termijn) worden afgebroken. Die cellen worden nu al alleen nog maar in noodgevallen gebruikt. In de andere, nieuwe politiebureaus blijft wel ruimte om arrestanten vast te houden. De politie spreekt in dat geval van ophoudkamers, waar arrestanten slechts tijdelijk verblijven.
Op dit moment worden drie nieuwe Opel-busjes omgebouwd voor arrestantenvervoer, met ruimte voor vier arrestanten. De busjes zijn eind oktober inzetbaar. De politie wil het vervoeren van arrestanten echter beperken en zo geld besparen. Arrestanten worden vaak van politiebureaus uit de hele provincie onder begeleiding naar rechercheurs en officieren van justitie in Leeuwarden gebracht. Straks zal het veel gebruikelijker zijn dat die naar Drachten gaan.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties