De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiodonderdag, 19 oktober 2006

‘Voorlopig geen volksraadpleging meer in Leeuwarden’
Kater na Zaailand-referendum
Leeuwarden - Wel katers en kritiek maar geen conclusies over het Zaailand-referendum gisteravond tijdens de politieke markt in het gemeentehuis van Leeuwarden. De gemeenteraadsfracties zitten met de volksraadpleging in de maag. ,,Misschien moeten we de eerste paar jaar geen referenda meer houden”, vond A. Stoker van de ChristenUnie.
Het vertrouwen van de burger in de politiek is zó geschaad dat een raadpleging de eerste paar jaar geen zin meer heeft. ,,De opkomst zou veel te laag worden”, aldus Stoker.
Het is maar de vraag of iets van dat vertrouwen gisteravond kon terugkomen bij de ongeveer zeventig belangstellenden die de politieke open avond bezochten.
De kleinere fracties rakelden daar nog maar eens vermeende politieke spelletjes op die aan het referendum vooraf zouden zijn gegaan. PvdA zou ‘deals’ hebben gesloten over een hoge kiesdrempel om de VVD en het CDA binnen de boot te houden. De kiezer zou daarbij uit het oog zijn verloren, suggereerde FNP’er Posthumus.

Lager

Ook de Nieuwe Leeuwarder Partij (NLP) en de Christenunie kraakten harde noten over de kiesdrempel van 30 procent van alle kiesgerechtigden.
,,Wij hadden die lager willen hebben, maar dat kon niet omdat de grote partijen tegen waren”, zei CU’er Stoker.
Het in mei gehouden referendum kreeg eerder al kritiek van onderzoeker Martin Rozema van de Universiteit van Twente. 62 procent van de stemmers was tegen de gemeentelijke plannen voor het Zaailand. Maar die uitslag werd ongeldig verklaard omdat het aantal stemmers net niet hoog genoeg was om de kiesdrempel van 30 procent van alle kiesgerechtigden te halen.
Pal/GroenLinks stemde indertijd voor het houden van een referendum met kiesdrempel, maar zegt daar nu spijt van te hebben. ,,Het was alleen om de burger een kans te geven zich uit te spreken”, aldus raadslid J.A. Nicolai.
Ook de referendumcommissie kreeg kritiek. Volgens onderzoeker Rozema had die beter voor een andere vraagstelling kunnen kiezen. Nu was die onnodig verwarrend. M. van Hall van de commissie was het daar helemaal niet mee eens. ,,Wij staan nog steeds achter de manier waarop we de het referendum hebben aangepakt.”

Herhaling

De opmerkingen over en weer bleken vooral een herhaling van zetten. Zeker omdat geen partij zich écht in de kaarten liet kijken. Worden de regels voor referenda in de toekomst aangepast? Is de raad unaniem van mening dat de volksraadpleging anders had gekund? Het moet allemaal nog blijken, zo gaven de fracties aan.
De echte discussie volgt in kleinere kring: in een reguliere commissie- of gemeenteraadsvergadering. Daarbij zit de publieke tribune doorgaans niet vol.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties