De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportdonderdag, 19 oktober 2006

Van den Berg met turnsters vijftiende op WK
Aarhus - Met de vijftiende plaats in de landenwedstrijd bij de wereldkampioenschappen turnen in Aarhus presteerden de Nederlandse vrouwen boven verwachting. Zelfs op balk, normaal het zorgenkindje, bleek het team gisteren in balans.
Friezin Berber van den Berg ging weliswaar naar de grond, maar de andere vier - Verona van de Leur, Danila Koster, Hanneke Hoefnagel en de excellerende Loes Linders - redden de score. Van den Berg bezorgde Nederland als laatste op vloer met een degelijke oefening de benodigde score om net over Duitsland naar de vijftiende plaats te klimmen.
Dat was een niet meer verwacht resultaat. In de aanloop naar het toernooi gebeurde er het een en ander met de Nederlandse ploeg. Nederlands kampioene Lichelle Wong liep een zware enkelblessure op waardoor ze alleen nog op brug kon uitkomen. Loes Linders stapte op bij De Hazenkamp en liet zich in de aanloop naar de wereldtitelstrijd kritisch uit over haar ex-coaches. En dan was er natuurlijk ook nog de onverwachte zwangerschap van Suzanne Harmes. Het boegbeeld van de ploeg is voorlopig voor de turnsport verloren.
Onder die omstandigheden werd een aantal doelstellingen geschrapt. Een plaats bij de beste 24 landenteams, goed voor deelname aan de landenwedstrijd volgend jaar in Stuttgart waar olympische tickets worden verdeeld, bleef de missie. Een plaats bij de beste vijftien, in juni geformuleerd als tweede doel, werd in deze samenstelling onhaalbaar geacht, net als het bereiken van de individuele finales.
Er mocht niks mis gaan en er ging bijna niets mis. Op sprong werd optimaal begonnen, op brug werden geen grote fouten gemaakt al moest Wong zich noodgedwongen beperken tot een optreden zonder afsprong. De misser van Van den Berg op balk werd rechtgezet. Ook door Van de Leur die het naar haarzelf genoemde element nu wel goed uitvoerde, waar ze in Melbourne vorig jaar nog van de balk moest. ,,Er is nog steeds vooruitgang”, concludeerde de Nijmeegse.
Linders werd mede dank zij haar 14,525 op balk de beste meerkampster van de ploeg: 40ste met een totaalscore van 55,800. ,,Mijn voorbereiding was niet optimaal”, keek ze terug op haar breuk met het trainersduo Orlov/Heijnen. Haar terugkeer naar Rene Poutsma bleek in Aarhus goed uit te pakken. Linders kwam tot een niveau dat ze dit jaar nog niet etaleerde. ,,Pas de afgelopen twee dagen kreeg ik het juiste gevoel, al blijft het jammer dat ik op vloer de drievoudige schroef niet mocht doen van de coaches hier.”
Heijnen, hoofdcoach van de vrouwen in Aarhus, wilde er niet te veel woorden aan vuil maken. ,,Zo kort voor een toernooi veranderen we niets meer”, legde de trainster van De Hazenkamp uit. Ze was meer dan tevreden. ,,Dit is de basis die we volgend jaar hopen aan te vullen met een paar goede junioren. Dan hebben we bovendien Lichelle weer voor de meerkamp.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties