De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiodinsdag, 19 december 2006

Patiënten verlossen van bijwerkingen
ARNOUD WOKKE
Buitenpost - Patiënten verlossen van de bijwerkingen die medicijnen teweegbrengen. Dat is het doel dat onderzoeker dr. Klaas Poelstra van de Rijksuniversiteit Groningen zich gesteld heeft. En met succes, want de Buitenposter krijgt voor zijn onderzoek 1,4 miljoen euro van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Het farmacologisch onderzoek waarvoor Poelstra de subsidie kreeg, gaat over ‘adreslabeling’. ,,Door het medicijn te ‘vertellen’ waar het zieke orgaan is, werkt het medicijn alleen daar. Gevolg is dat er dus geen bijwerkingen optreden.” Dat gebeurt door middel van eiwitten die zich alleen hechten aan zieke cellen. ,,Dat is een heel nieuwe benadering. Andere onderzoeken richten zich vooral op anti-stoffen.”
Poelstra is al lang en breed begonnen met het onderzoek. ,,Ik liep in 1995 een professor tegen het lijf die al onderzoek deed naar ‘drug targeting’, het leiden van medicijnen naar het juist orgaan. Mijn onderzoek is een voortzetting van zijn onderzoek.” De subsidie gebruikt Poelstra voor het uitbreiden van zijn team.
De subsidie is meer dan geld, erkent Poelstra. ,,Hoewel ik nog nooit zo’n grote bijdrage heb gekregen. Bovendien is het een hele eer. Het is een Vici-subsidie. Daarvoor gaan toponderzoekers uit het hele land onderling de strijd aan met hun onderzoeksplannen.” Dit jaar kwamen 166 onderzoekers met een voorstel. Van hen kregen er dertig een subsidie. ,,Ja, 29 toponderzoekers en ik dus”, zegt de Buitenposter.
Poelstra is bepaald geen groentje in de onderzoekswereld. ,,Bijna twintig jaar geleden begon ik met mijn promotie-onderzoek. In 1992 promoveerde ik. Toen ik vervolgens wat losse eindjes van dat onderzoek onder de loep nam, kwam ik een stof tegen waarvan de werking onbekend was. Dat bleek een afweerstof te zijn en het leek mij dat het werkte tegen sepsis.” Poelstra vroeg patent aan en verkocht dat aan een bedrijf. ,,Nu wordt dat middel getest. De resultaten zijn uitstekend. Door het middel leven nu vijf, zes mensen die anders al waren overleden. Dat is waar ik het voor doe. Het is een goed gevoel als je levens kunt redden.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties