De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportdinsdag, 19 december 2006

Ongekend aantal blessures baart handballers zorgen
De handdoek gooien is er niet bij in Stiens
GERARD BOS
Stiens – Voor dit seizoen was de hamvraag bij handbalminnend Stiens waar het eerste herenteam precies stond qua krachtsverhoudingen in de hoofdklasse. Zaterdag was in de eigen hal de laatste wedstrijd voor de winterstop en inmiddels kan een voorzichtige conclusie getrokken worden. Het beste team van de provincie, acterend op het hoogste landelijke niveau na ere- en eerstedivisie, mag dan in de onderste regionen staan: het vertrouwen in handhaving is er nog altijd. En dat is niet eens zo gek.
Wie zo’n beetje halverwege de competitie het degradatiespook zo dicht ziet naderen dat diens hand bijna kon worden geschud, zou zich op het eerste gezicht ernstig zorgen moeten maken over het vervolg van de competitie. Maar ondanks een serie nederlagen in de afgelopen weken, inclusief het vorstelijk 26-41 verlies tegen Kolping van zaterdag, is er vooralsnog in Stiens geen vuiltje aan de lucht.
Naďviteit, hoogmoedswaanzin, verstandsbijstering? Integendeel: er is vertrouwen, optimisme en hoop. En beslist geen ijdele hoop. Voor wie naar de stand en de recente uitslagen kijkt, komt de goede moed van de Stiens ietwat vreemd over. De cijfers liegen nu eenmaal niet. ,,Maar dat is scorebordjournalistiek’’, zou voetbaltrainer Co Adriaanse ongetwijfeld roepen.
En zo is het, want voor de magere prestaties van de beste Friese handballers is een logische verklaring: pech. Niet een klein beetje, maar bakken vol. Pech in het kwadraat. Want van een formatie die het moet doen zonder maar liefst zes geblesseerde spelers, is het simpelweg niet realistisch om goede prestaties te verwachten.
Wie niet beter weet, zou welhaast denken dat trainer Richard Hoogeveen na drie nederlagen op rij de wacht is aangezegd. Niet hij, maar diens rechterhand Sido van der Ploeg deed zaterdag de coaching tegen Kolping. Maar kortzichtigheid is geen woord dat in de Stienser vocabulaire voorkomt. Hoogeveen deed deze keer dienst als speler. Dat uitgerekend de vijftiger zijn opwachting maakte, is illustratief voor de situatie waarin Stiens zich bevindt. De lappenmand is inmiddels vol.
,,Je moet maar roeien met de riemen die je hebt”, klampte Van der Ploeg zich vast aan een oud-Hollandse tegeltjeswijsheid. De ‘ad-interim’ zei het met de nodige gelatenheid in zijn stem. De situatie is er en dan kunnen zelfs handballers hoog of laag springen; veranderen doet niemand daar iets aan. ,,Maar we maken ons ook geen zorgen”, ging hij verder. ,,Want de seizoenstart was heel goed, toen hadden we de selectie nog compleet. De resultaten van toen bieden perspectief voor als we zometeen weer wat spelers erbij hebben die hersteld zijn.”
De winterstop komt wat dat betreft niet ongelegen. Over pakweg een maand moet de ploeg er weer staan. Een simpel rekensommetje van de spelers en Van der Ploeg na afloop leverde op dat drie á vier spelers dan weer hersteld moeten zijn. ,,Bovendien hebben we hebben nu zeven punten. Maar dat hadden er in alle eerlijkheid zeker al tien moeten zijn”, vond captain Mark Roosjen, zelf kwakkelend met een rugkwetsuur. ,,Dan hadden we er nu al beter voor gestaan. Maar ondanks de nederlagen in de afgelopen weken, zie ik het vervolg van de competitie wel zitten.” Kortom: de doelstelling van handhaving is allesbehalve onmogelijk.
Omdat het aantal geblesseerden de afgelopen periode zo hoog is opgelopen, is het inboeten aan kwaliteit onvermijdelijk. Dat is geen disrespect naar de vervangers uit de A-jeugd of het tweede. Die doen hun best, maar bij Stiens kan niemand ontkennen dat het gat naar het eerste te groot is. Het is een mooi lange termijndoel voor deze club om dat gat te verkleinen. Maar dat is van latere zorg: eerst wacht de winterstop. Daarna de tweede seizoenshelft en – als het goed is - dan natuurlijk nog een afsluitend feestje om de handhaving te vieren. Van der Ploeg haalde de schouders nog maar eens op: ,,Het komt wel goed. De handdoek in de ring gooien, daar doen wij namelijk niet aan.”
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties