De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportdinsdag, 19 december 2006

Zwemcoach niet bang voor vertrek toppers
GERARD BOS
Drachten - Kees Robbertsen is niet bang dat hij op korte termijn Margriet Zwanenburg en Arjen van der Meulen ziet vertrekken uit Drachten. De zwemcoach van DZPC zei dat gisteren na afloop van het NK kortebaan in De Welle, het thuisbad van de club. Zijn pupillen Zwanenburg en Van der Meulen ontwikkelen zich stormachtig en onderstreepten dat dit weekeinde bij de nationale titelstrijd met gouden plakken en puike tijden. Dat zal ook bij de nationale zwemcentra in Eindhoven en Amsterdam opvallen. ,,Maar ik denk dat ze hier nog wel prima op hun plaats zijn de komende tijd.”
De zwemcoach van de Drachtster club sprak de woorden uit met een lichte glimlach. Want niet dat hij graag twee van zijn toptalenten ziet vertrekken uit Drachten, maar de link leggen tussen hen en de twee centra vol Nederlandse toppers is een compliment voor Zwanenburg en Van der Meulen. En daarmee ook voor het werk dat Robbertsen verricht.
,,Mocht het ooit zover komen, dan zal ik ze heus niet tegenhouden”, vervolgde de coach. ,,Maar wij proberen ze hier in Drachten ook de organisatie en structuur te bieden die nodig is om nog beter te worden. Ik denk dat we daar aardig in slagen. Voor hen is het ook niet verkeerd om hier te zwemmen. Studeren in Groningen, wonen in Drachten en hier genoeg trainingsuren kunnen maken. Dat telt ook mee.” Vooropgesteld: de twee toptalenten van DZPC zijn zelf evenmin van plan om de Drachtsters de rug toe te keren. Beiden beseffen dat ze groeiende zijn en dat kan bij DZPC prima. De resultaten van dit weekeinde bewezen dat maar weer eens: Zwanenburg en Van der Meulen wonnen allebei twee nationale titels en deden dat met goede tijden.
De Drachtster formatie was de enige Friese club die zich bij de nationale titelstrijd volop kon meten met de rest van het land. HZPC uit Heerenveen zag de eer vooral hooggehouden worden door Dennis Mooij. Robbertsen: ,,Bij DZPC zijn Zwanenburg en Van der Meulen op dit moment echt top, maar ook in de breedte zijn we sterk. Van de twaalf zwemmers die ik hier onder mijn hoede had tijdens het NK kortebaan, kunnen er wel negen terugkijken op een prima toernooi. Dus dat is een goed teken voor de toekomst.”
Toch verwacht Robbertsen niet op korte termijn meerdere stormachtige ontwikkelingen bij de groep die in de breedte goed is. ,,Er zijn echt wel zwemmers met mogelijkheden, maar je bent nu eenmaal niet zomaar top. Als je alleen al van junioren naar senioren gaat, duurt het wel twee tot vier jaar voordat je tot de top behoort.”
Zwanenburg en Van der Meulen moeten verder kijken: de internationale top. ,,In 2008 geldt het EK als kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen. Het zwemmen van limieten voor dat EK zou een mooie prestatie zijn. En wie weet kunnen we dan zelfs nog verder kijken.” Pagina 12: Vier keer Fries zwemgoud
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties