De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiowoensdag, 20 december 2006

Fanfares mogen titel niet verdedigen
RUURD WALINGA
It Heidenskip/Grootegast - Onbegrip en boosheid overheerst bij de muziekverenigingen Studio uit It Heidenskip en Oranje uit Grootegast. De beide christelijke fanfares werden afgelopen jaar kampioen in respectievelijk de tweede en derde divisie op het NK fanfare. Ze gingen ervan uit dat ze hun titel komend jaar zouden mogen verdedigen, maar uit een bericht van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM) blijkt dat dat niet het geval is.
,,Dit kan toch niet waar zijn”, reageert Margreta Kuipers van Oranje. ,,We hebben in 2005 gewonnen, afgelopen jaar en we willen volgend jaar de wisselbeker houden. Dat kunnen ze ons toch niet weigeren?” Ook Fouke de Vries van Studio begrijpt niet dat zijn vereniging is geweigerd voor het NK Fanfare dat gepland staat op 3 maart in Arnhem. ,,Wy ha alles al regele: de bus, it muzykstik is besteld, ekstra repetysjes pland en sels in stúdzjewykein yn Grou is besprutsen. Dit is net te leauwen.”
Wat de Heidenskipsters vooral steekt is dat de KNFM drie maanden van tevoren zomaar de regels heeft aangepast. Tot dusver werd er altijd van uit gegaan dat een kampioen zijn titel mocht verdedigen. ,,As se nei de simmer direkt witte litten hiene dat it feroare wie dan kinst dy der op ynstelle, mar no op’t lęst noch even sa’n berjocht dat stekt.”
In het Westerkwartier ging het bestuur ervan uit dat Oranje zijn titel in de derde divisie zou mogen verdedigen. Er werden zelfs extra muziekdocenten aangetrokken om de vaste dirigent, Sietse Hamersma, bij te staan. Hamersma is een echte brassbanddirigent en heeft derhalve iets minder verstand van de specifieke fanfaresound. Daarom werden er al vast vakkrachten voor de hoorns en saxofoons gereserveerd om deze secties extra repetities te geven. ,,We willen zo graag die wisselbeker houden, dat we hebben gezegd: we halen dit keer alles uit de kast.”
Kuipers heeft de KNFM inmiddels een brief op poten gestuurd. Datzelfde heeft Studio gedaan. Ze krijgen steun van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Fryslân. Voorzitter Durk Dam uit IJlst begrijpt de weigering van de regerende kampioenen ook niet. Volgens hem gebeurt dat niet bij de NK’s voor brassband en harmonies. ,,Ik heb de KNFM al gemaild, maar ik krijg maar geen reactie”, legt hij uit.
Zoals het er nu naar uitziet, is fanfare Constantia uit Menaldum al zeker van de titel in de tweede divisie, omdat zij de enige deelnemer is. Het is daarom ook vreemd dat er voor titelverdediger geen plaats is, vindt Dam. Hij zegt zwart op wit te hebben dat een kampioen altijd zijn titel mag proberen te prolongeren.
Volgens Karin van Elk van het secretariaat van het KNFM-bureau, heeft de organisatiecommissie van het NK besloten dat alleen de winnaar van de eerste divisie zijn titel kan verdedigen. Verder mogen de vier hoogst geëindigde fanfares per divisie vanuit de nationale ranking van afgelopen jaar meedoen aan het NK in Musis Sacrum in Arnhem. Volgens haar is aan de vorige winnaars nooit beloofd dat ze hun titel mogen verdedigen. ,,Laat ze maar aantonen waarop dat gebaseerd is”, verklaart Van Elk. Ze vindt het ‘toevallig’ dat de gedupeerde korpsen verenigingen zijn die niet zijn aangesloten bij de KNFM, de algemene muziekbond, maar bij de christelijke bond (NFCM). ,,Ik denk dat ze niet goed geďnformeerd zijn”, aldus Van Elk.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties