De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Economiewoensdag, 3 januari 2007

Koninklijke Smilde
Koninklijke Smilde boekt meer omzet
Heerenveen - De omzet van Koninklijke Smilde is in 2006 met 6 procent toegenomen tot ruim 285 miljoen euro. Dat meldde het voedingsbedrijf uit Heerenveen gisteren. De omzetgroei is deels een gevolg van overnames. Het bedrijf is tevreden over de behaalde resultaten.
De business units Bakkerij en Dierlijke vetten presteerden goed, met beide een omzetgroei van rond de 10 procent. De andere twee onderdelen, Margarine, oliŽn en vetten en Koelvers, deden het minder. Beiden haalden slechts een geringe groei in omzet. De resultaten van Koelvers stonden zwaar onder druk door de prijzenoorlog in de supermarkten en door een sterke stijging van de grondstofprijzen.
Romi Smilfood, handelsnaam van de margarinefabriek in Heerenveen, opende in 2006 een nieuwe fabriekshal, om de productie vanuit Vlaardingen over te kunnen nemen. Smilde besloot de margarineproductie op een locatie te concentreren, om kosten te besparen. De extra productie in Heerenveen zorgde voor 22 nieuwe banen, naast de 120 banen van de bestaande fabriek. De fabriek in Vlaardingen ging dicht, waarbij 118 banen verloren gingen.
De Bakkerijdivisie nam dit jaar de bakkerijfabriek van CSM in Mijdrecht over. Deze bakkerij, Jantje de Goede in Mijdrecht, zorgde voor het grootste deel van de toegenomen omzet van de divisie. Ook bij deze divisie voert Smilde een concentratie door, in Edam en in de fabriek van Jantje de Goede in Mijdrecht. Van Welzen Bakkerijen te Bodegraven, is verkocht.
Koelvers, met handelsnaam FanoFineFood, kent een bijzondere geschiedenis. Smilde verkocht dat bedrijf in 2001. Het bedrijf, producent van salades en kant-en-klaarproducten, ging failliet en werd eind 2003 weer teruggekocht.
Bij Koninklijke Smilde werken 1200 mensen in vijf landen. De business unit Bakkerij is de grootste, met 450 medewerkers. Bij Margarine, oliŽn en vetten (Romi Smilfood Heerenveen) werken ongeveer 150 mensen. Dierlijke Vetten telt driehonderd medewerkers in Nederland en Duitsland, Koelvers (FanoFineFood) heeft driehonderd medewerkers op de vestigingen in Oosterwolde, Emmen en Oldenzaal. Koninklijke Smilde bestaat 143 jaar. en is nog steeds een familiebedrijf. Dirk Smilde is de vijfde generatie die het bewind over het bedrijf voert.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties