De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Hoofdartikelwoensdag, 3 januari 2007

Merkel...
De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakt het zich niet gemakkelijk. Ze heeft zich tot doel gesteld de Europese Grondwet uit het slop te halen. Het komende half jaar bekleedt Duitsland het tussen de lidstaten roulerende voorzitterschap van de Europese Unie. De christendemocratische Merkel wil proberen de politieke hervormingen, zoals de Grondwet die regelt, van de grond te krijgen.
De Duitsers krijgen te maken met nog een aantal zware dossiers, zoals energie en klimaatbeheersing. Wat in de Europese politiek ook gaat spelen is de staatkundige toekomst van Kosovo, evenals het vredesproces in het Midden-Oosten, de toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de EU, de nucleaire ambities van Iran en de relaties met Rusland.
Maar voor Merkel is de Europese Grondwet het belangrijkste agendapunt. Dat constitutionele verdrag werd in 2004 opgesteld om de almaar uitdijende EU werkbaar en efficiŽnt te houden. De regeringsleiders spraken af het verlammende vetorecht in bepaalde gevallen af te schaffen. Dat zou de besluitvorming ten goede komen en dus ook de Europese positie in de wereld verstevigen. De Grondwet werd echter in Frankrijk en Nederland door de bevolking weggestemd. De urgentie om te komen tot een meer werkbare unie is sindsdien alleen maar vergroot: de toetreding van nieuwe lidstaten, zoals maandag RoemeniŽ en Bulgarije, waardoor de EU nu 27 lidstaten telt.
Ondanks de Franse en Nederlandse afwijzing willen veel EU-landen verder met die Grondwet. In achttien lidstaten is de tekst al geratificeerd. Duitsland wil in juni, vlak na de Franse presidentsverkiezingen, een voorstel op tafel leggen over de toekomstkansen van de Grondwet.
Merkel wacht, gezien de weerstand tegen de Grondwet, een zware klus. In haar voordeel spreekt dat zij een goede staat van dienst heeft. Ze is ruim een jaar bondskanselier en aanvoerster van de ĎGrote Coalitieí van haar christendemocratische CDU/CSU met de sociaaldemocratische SPD van vice-kanselier Franz MŁntefering. Sinds haar aantreden gaat het weer bergopwaarts met Duitsland. De werkloosheid daalt, Duitsland houdt zijn begrotingstekort dit jaar eindelijk in toom en de economische groei trekt flink aan. Verder heeft Merkel de verzuurde betrekkingen met de Verenigde Staten hersteld. En anders dan haar voorganger SchrŲder, negeert ze kleinere EU-lidstaten als Polen en Nederland niet waardoor de harmonie binnen de Europese Unie is verbeterd.
...en de Grondwet
Merkel is de meest aangewezen Europese leider die de Grondwet weer op de rails kan zetten. Merkel heeft veel overtuigingskracht en gezag verworven door haar succesvolle binnenlandse politiek. En zij is de regeringsleidster van het belangrijkste en grootste Europese land. Het politieke gewicht van Duitsland neemt alleen maar toe nu de twee andere invloedrijkste Europese leiders, de Fransman Chirac en de Brit Blair, dit jaar zullen aftreden.
De vraag is of Merkel zich ondanks positie en kwaliteiten niet vertilt aan de fikse kluif. Want Europa is tot op het bot verdeeld over hoe het verder moet met de Grondwet. Anders dan Brussel graag mag voorspiegelen, zijn niet alleen Frankrijk en Nederland tegen dat verdrag. Het euro-sceptische Polen, Groot-BrittanniŽ en TsjechiŽ hebben na het Franse en Nederlandse Ďneeí hun stemmingen afgeblazen, maar zouden volgens peilingen ook tegen hebben gestemd.
Merkel kan er niet mee volstaan het stof van de oude Grondwet af te blazen en die opnieuw ter stemming aan te bieden. Ze zal met duidelijke voorstellen moeten komen om de Grondwet werkbaar Ťn acceptabel te laten zijn in de genoemde kritische landen. De Grondwet moet de Europese Unie echt verder duwen en tegelijkertijd zal het moeten beantwoorden aan wat de burger echt wil. Als M Merkel faalt, wordt de Europese integratie op de lange baan geschoven. Als Merkel slaagt, kan Europa met vernieuwde energie de toekomst tegemoet gaan.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties