De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiowoensdag, 3 januari 2007

‘Haadstęd’ wil plek in Friese harten
Leeuwarden - Werden Friezen maar eens fier op Leeuwarden als Haadstęd, verzuchtte burgemeester Dales gisteravond in zijn nieuwjaarsspeech. De stad die de regio landelijk op de kaart moeten houden, wil maar niet aarden in de ‘harten en hoofden’ van de provinciegenoten. En dat is slecht voor Fryslân. ,,Het roer moet om.”
Overige Friese gemeenten beseffen volgens Dales nog te weinig dat er in de provincie ,,maar één stedelijke kern is die op landelijke schaal meetelt”. ,,Het is in ieders belang om die ene stad ook volop de kans te geven om zich op dat landelijke toneel te ontwikkelen tot een speler van formaat.”
Het afgelopen jaar was in velerlei opzichten positief voor Leeuwarden. Zo steeg het inwonertal, groeide de werkgelegenheid en ging het gemiddelde inkomen van de Liwwadder omhoog. Maar terwijl het binnen de stadsmuren beter toeven werd, werd er van buiten aan de positie van de hoofdstad geknibbeld.
Zo zette Drachten de deuren wijd open voor het nieuwe provinciehuis, toen irritaties tussen Leeuwarden en provincie groeiden over het tempo waarin er over de bouw besloten werd. Provinciale Staten heroverwogen bij de behandeling van het nieuwe provinciale Streekplan de bevoorrechte positie van Leeuwarden bij de vestiging van detailhandel.
,,Het scheelde een haar”, zei Dales ,,of het beleid om grootschalige bedrijvigheid te concentreren in Leeuwarden was om zeep geholpen”. Ook zijn kleinere gemeenten tot nu toe weinig bereid om de banden met de hoofdstad aan te halen. ,,Overal in Fryslân schieten de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als paddestoelen uit de grond, maar met Leeuwarden wordt die samenwerking niet gezocht.” Dales hekelde die ontwikkeling als de ‘ideologie van de pepernoten’. ,,Liever pepernoten in de een of andere hoek, dan met elkaar één grote, dikke, gevulde koek”.
Fryslân heeft volgens hem een sterke hoofdstad nodig om in Nederland te kunnen blijven meetellen. Tot nu toe kon Leeuwarden nog rekenen op een bevoorrechte positie bij de Rijksoverheid. Hoewel de stad op plaats dertig van de landelijke stedenlijst prijkt, wordt het - als regiokern - behandeld alsof het een van de tien grootste Nederlandse plaatsen is. Met alle financiële en administratieve voordelen vandien.
Maar aan die bevoorrechte behandeling lijkt een eind te komen. Steden krijgen meer verantwoordelijkheden overgedragen die voorheen bij de rijksoverheid lagen, en moeten daarmee in toenemende mate hun eigen hachje redden. ,,Het besturen van gemeenten”, zei Dales ,,wordt steeds meer een survival of the fittest, waarbij de stedelijke gebieden met de grootste economische en sociale dynamiek het beste zullen scoren”. ,,Lit ús mei elkoar oparbeidzjen”, riep Dales de andere gemeenten op.

Drachten cultuurstad

Ook in Smallingerland lag de nadruk van de nieuwjaarsspeech op de unieke rol die deze gemeente in de provincie zou kunnen vervullen. Burgemeester Middel liet weten volledig te willen inzetten op Drachten als ‘cultuurstad’ in 2007. Er wordt al lang over gesproken, maar nu moet het maar eens gebeuren. ,,We doen de stropdas af en gaan in gesprek met iedereen. Er kunnen tien idiote ideeën komen, maar het elfde kan fantastisch zijn.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties