De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiowoensdag, 10 januari 2007

Nog nooit zon drukke winter gehad
RUURD WALINGA
Buitenpost - Nog nooit hebben ze zon drukke winterperiode gehad als dit seizoen, de medewerkers van De Kruidhof in Buitenpost. Zodra de temperatuur boven de tien graden komt, moeten ze de plastic zeiltjes van het zoethout, de artisjokken en de kardoen halen om te voorkomen dat deze plantjes verrotten. En afgelopen week moest er zelfs gras worden gemaaid. ,,Meane yn jannewaris, dat ha wy noch noait dien, zegt directeur Jan Willem Zwart.
Ook erg bijzonder is dat de krokussen momenteel volop in bloei staan. Het is een lust voor het oog, vindt Zwart. De paarse bloemetjes staan zelfs helemaal open als de zon schijnt. Zodra de temperatuur boven de dertien, veertien graden is zoemen tientallen bijen uit de bijenstal in de kruidentuin boven de krokussen. ,,It sa bysnder om te sjen. Dit wolle wy de minsken net nthlde. Bijen dyt yn e winter aktyf binne, zegt Zwart. Tussen tien uur en twaalf uur s ochtends is De Kruidhof gratis toegankelijk. De directeur komt hoogstpersoonlijk de belangstellenden even rondleiden.
De krokussen staan bij de bostuin in de buurt van de stinsenplanten. Niet alleen deze plantjes staan in volle bloei, maar ook diverse heesters tonen al hun kleurenpracht, zoals de viburnum. Wie de struikkamperfoelie voorbij loopt, moet niet schrikken dat deze struik lekker ruikt. Verder staat de winterbloeier hamamelis er fleurig bij. Het is voor het eerst in het 77-jarig bestaan dat de botanische tuin in januari de poorten al opendoet voor publiek. De grootste kruidentuin van Nederland gaat normaal pas op 8 april open. De openstelling van zaterdag is eenmalig. De laatste jaren viel er in het voorjaar in de kruidentuin minder te beleven dan op dit moment, legt Zwart uit. ,,Wy ha in pear kear in let foarjier hn omt de winter noch let kaam of omt de temperatoeren yn maart sa leech wiene.
Naast krokussen staan er op diverse plekken al sneeuwklokjes in bloei, laat het madeliefje zich zien en het speenkruid en maarts viooltje.
In de herfst had De Kruidhof een nachtvlinderavond. In september werden op een avond verscheidene zeldzame vlinders waargenomen, die normaal gesproken alleen in Zuid-Europese landen voorkomen, zoals diverse pijlstaartvlinders. Jaarlijks trekt De Kruidhof circa 12.5000 bezoekers.
Vogelkundig medewerker Willem Bil uit Lippenhuizen meldt dat de natuur niet helemaal van slag is. Een extreem zachte winter hebben we de laatste jaren wel
vaker gehad. Nederland valt onder een zeeklimaat en dat betekent dat er altijd sprake is van extremen. Dus hele koude
en zachte winters en zomers
wisselen elkaar af. ,,It gemiddel-de is altyd it gemiddelde fan ekstremen en eins kinst dus net prate oer standerd winters, legt Bil uit.
Maitiid yn e kop
Bijzonder vindt Bil dat de mezen momenteel al volop zingen en dat zelfs de tjiftjaf (tsjiftsjaf) zijn roep laat horen. ,,Dy fgels ha suver de maitiid al yn e kop. Dat geldt ook voor futen (hjerringslynder) die aan het nestelen zijn, spechten (spjochten) die erop los kloppen en buizerds (mzebiters) die baltsvluchten maken.
De grote groepen kieviten (ljippen) in de landerijen verbazen hem niet. Wel is hij erg benieuwd of het ,,s briedfgels binne of de Skandinavyske ljippen dyt hjir altyd winterdei oerwinterje. Bil heeft het vermoeden dat een deel van de kieviten die hier broeden, niet naar Zuid-Frankrijk is gevlogen om te overwinteren, maar hier is gebleven vanwege het zachte weer. ,,Eins soe it nijsgjirrich wze dat dr ndersyk nei dien wurdt.
Mocht het zo zijn dat de kieviten zijn gebleven, dan lopen ze geen gevaar afgeschoten te worden boven Frankrijk. Gruttos (skriezen) zijn wel met zijn allen naar Afrika gevlogen, legt Bil uit. ,,Dat is genetysk bepaald; dy bisten lke automatysk fuort, mar ljippen bliuwe lang rn de froastgrins hingjen.
Vorstgevaar
Een plotselinge strenge winter in februari zal voor de meeste vogels geen extreem negatieve gevolgen hebben, vermoedt Bil. Zoals het er nu naar uitziet, zal het de komende twee weken zeker geen winter worden. Een wintertje van een paar weken overleven de vogels wel, zeker ook de kwetsbare ijsvogel (iisfgel) en roerdomp (reitdomp).
Vorst in februari kan voor de fruitboomkwekers in het zuiden van het land wel nadelige gevolgen hebben. Voor het eerst in dertig jaar zijn in januari knoppen van perenbomen uitgelopen. Als de vorst hier over komt, komen daar geen peren meer aan, zegt Ad Slabbekoorn van de fruitteeltafdeling van land- en tuinbouworganisatie ZLTO. Voor het laatst gebeurde dat in januari 1976.
Het vroege uitlopen hoeft niet schadelijk te zijn. Slabbekoorn: ,,Het kan zelfs gunstig uitpakken, omdat je als fruitteler dadelijk minder hoeft uit te dunnen. Ik voorzie nog geen problemen. Normaal beginnen perenbomen eind april te bloeien. Als het warm blijft, kan die periode tot twee weken vervroegen. Andere fruitbomen vertonen nog geen tekenen van ontwikkeling, zegt Slabbekoorn.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties