De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Cultuurmaandag, 15 januari 2007

Sparringpartners in de jazzmuziek
HESSEL FLUITMAN
Jazzimpuls is de stichting van jazzliefhebber Bob Hagen die al weer enkele jaren achter elkaar concerten organiseert, waardoor jonge, maar ook ervaren jazzmusici gelegenheid krijgen om ook in theaters te kunnen spelen. Het bijzondere van dit initiatief is dat er twee groepen per concert spelen: de één voor de pauze, de andere erna. Vrijdagavond waren dat het duo Jesse van Ruller en Bert van den Brink voor de pauze en Musyka, het muziekproject van zangeres Francien van Tuinen en Jesse Van Ruller, erna. Door deze spreiding krijg je ook afwisseling.
Het was voor Jesse van Ruller toch wel een beetje anders, vrijdagavond. Hij had al meerdere keren samengespeeld met Bert van den Brink, maar sinds dinsdag was deze pianist een kersverse VPRO/Boy Edgar Prijswinnaar. Van den Brink zelf was er trots op dat hij BEP, zoals de prijs onder Jazzmusici wel wordt genoemd, toegekend heeft gekregen.
In de regel speelt Van den Brink begeleidend en aangevend. Tijdens het spel met Jesse van Ruller speelde hij véél meer op voet van gelijkheid. Ze waren twee sparringpartners die in samenspel door de stukken heen speelden. Door de hupjes van zijn lijf op de pianokruk voelde je de muzikale spanning om de gitarist zo goed mogelijk partij te geven, hem te begeleiden en vering te geven. In zijn zwaaiende, luisterende hoofd zag je als het ware de radertjes op topsnelheid werken om het spel van de gitarist met de juiste akkoorden te ondersteunen, om er de juiste kleuring onder te zetten. Omdat hij alleen op zijn gehoor af moet gaan, is het des te meer een prestatie, dat hij ogenblikkelijk zo gevarieerd en perfect reageert.
Het was een genoegen om hem te volgen op zijn tocht over te toetsen, op weg naar de gearrangeerde afspraakjes. Ze sloten af met een overdonderende versie van het aloude Love for sale van Cole Porter, razendsnel en in 7/8. Van den Brink kreeg het ook nog voor elkaar om de akkoorden even lekker te laten wringen. Prachtig om mee te maken.
Na de pauze speelde Van Ruller een hoofdrol naast zangeres Francien van Tuinen, opgegroeid in Oosterwolde. Zij hebben samen het project Muzyka, waarin teksten van de zangeres zijn geschreven op arrangementen van klassieke stukken. De twee gitaristen, Maarten van der Grinten en de gastspeler Jesse Van Ruller, hadden de taken over en weer mooi verdeeld. Het was jammer dat de zang wat te luid was afgesteld, waardoor stem en begeleiding niet mooi samenvloeiden. Sommige songs en melodieën kwamen wat statisch over en anderen weer heel fris. De compositie van Skriabin, in de song Falling, was een voorbeeld van zo’n lenig stuk muziek. Lament, op melodie van Robert Schumann, was heel warm. De Gymnopédies van Satie gaven weer veel mogelijkheden om beweeglijk in te soleren. Een bijzonder geslaagde vermenging van klassiek en jazz.
Concert: Jazzimpuls dubbelconcert met het duo Jesse van Ruller en Bert van der Brink en Muzyka van Francien van Tuinen.
Plaats: De Lawei, Drachten
Belangstelling: 100 bezoekers

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties