De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiomaandag, 15 januari 2007

Elfjarige Onne volgt Beart op als kampioenshengst
Kampioenen met Friese roots
HENNY SIEBEL
Leeuwarden - Veel goede paarden, harde muziek en een spreekstalmeester die niet van ophouden weet. De laatste dag van de hengstenkeuring van de Koninklijke Vereniging het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) in het WTC Expo in Leeuwarden zaterdag kwam over als een grote show, bijna als een kermis.
Ruim negenduizend bezoekers zagen Onne de nieuwe kampioen worden. De elfjarige hengst is gefokt bij Jan Krist in Boornbergum. De vijfjarige Harmen, gefokt bij W. Henstra in Kollumerzwaag, werd reservekampioen. Beide hengsten zijn in ‘buitenlandse’ handen. Onne is van de gebroeders Van Manen uit Ede; Harmen is van Bertus Toonen en zijn dochter Joke uit het Noord-Brabantse Maren-Kessel.
Onne was sinds zijn goedkeuring als vierjarige in handen van oud stamboekvoorzitter Jaap van der Meulen uit Broek-Noord. Nadat de hengst zo goed als alles had gewonnen wat er in tuig te winnen viel, verkocht Van der Meulen hem aan de gebroeders Van Manen. Van der Meulen stond zaterdag als een van de eersten in de rij om de broers te feliciteren. Of Van de Meulen hem terug wil kopen? ,,Niets is onmogelijk.’’ De Van Manens hebben daar echter geen oren naar. Onne dekt jaarlijks vele honderden merries (per stuk zo’n 900 euro).
De zevenjarige Beart, de kampioen van vorig jaar, eigendom van de Van Manens en van Rudy Rienstra uit Wommels, liep mee bij de laatste vijf kanshebbers voor de titel. Beart liet het in de stap wat zitten deze keer.
Ook Mintse, twee jaar geleden kampioen, van Nico Meijer uit Mariënheem, liep mee in de laatste groep. Deze hengst had de nodige aanhang met zijn spectaculaire voorbeengebruik. De jonge Jerke (van Aat Both uit Voorthuizen) hield het ook heel lang vol. Deze in Smilde gefokte Onne-zoon is een goed voorbeeld van de moderne Friezen-fokkerij; langlijnende paarden met een mooi voorbeen, een dragend, stuwend achterbeen, een mooi koppie en behang.

Doorverwezen

De hengstenkeuringcommissie voor de nieuwe lichting vond vier hengsten voor het voorjaarsonderzoek (die zijn minimaal vier jaar); zonen van Leffert, Nykle, Karel en Sape.
Uit de groep driejarige hengsten kwamen er 23 die in het najaar aan hun testen mogen beginnen; zonen van Piter, Ritse, Ulke, Tsjerk, Brandus, Fabe, Heinse, Gradus, Wander (uit Amerika gekomen), Olrik, Onne, Mintse, Rindert (twee), Sape (drie), Teeuwis, Ulbert, Wikke, Beart, Bente en Andries. Daar zijn hengsten bij uit het eerste dekjaar van hun vader en dat maakt het extra interessant voor de liefhebbers die kiezen voor de korte invalshoek in de fokkerij.
Ook interessant is de zoon van Gradus. De dertienjarige hengst van Meint Woudstra uit Sint Nicolaasga en Frits de Jong uit Tjerkgaast staat op het punt om naar Amerika te vertrekken. Hij had één goedgekeurde zoon in de fokkerij, Tetse, maar die zeilde er na zijn afstammelingenkeuring vorige maand uit. Gradus is bovendien een verdienstelijk tuigpaard. Daar zitten ze in Californië echter niet direct op te wachten, al houden ze wel van showpaarden. Gradus is na Tjesse en Fridse de derde hengst die in korte tijd de oceaan over vliegt.

Oudjes

Het ging er geweldig aan toe, in het WTC in Leeuwarden zaterdag. In de morgen, na de derde bezichtiging van de jonge hengsten waar dus een mooie ‘lading’ uit kwam voor de verrichtingsonderzoeken, kwamen de hengsten boven twaalf jaar in de baan. Tot zestien jaar moeten ze komen; de oudere kunnen thuis worden gekeurd. Een paar ‘oudjes’ waren er toch en die kregen veel waardering. In deze rubriek liepen verplicht, want nog geen zestien, onder meer Brandus met zijn nog altijd fantastische voorhand, Sierk met zijn ene blinde oog maar nog altijd als een vorst, Abe, Ulke, die zelfs aan de hand denkt dat hij voor de sjees aan het werk moet, Tsjerk, Olof, helemaal terug van weggeweest en Piter met zijn vorstelijk behang. Een pracht rubriek. Allemaal een oranje lint natuurlijk, want zij krijgen geen premie meer, maar hebben de fokkerij wel overeind gehouden en dragen daar nog steeds aan bij.
Later op de dag kwamen de hengsten per jaargang die nog wel voor hun premie komen. De twee beste per rubriek halen dan de kampioenskeuring.
Er waren enkele verrassingen. Zo kwamen de eind vorig jaar ingeschreven Jerke en Jense hoog in de jongste groep, liet Dries (gefokt in Akkrum) zich weer goed zien, haalde Aan van Tjibbe Bosma uit Kollumerzwaag de kampioensring, kreeg de jury een fluitconcert toen Teeuwis van Doede de Jong uit Legemeer na een imponerende drafronde toch uit de kampioensring werd gestuurd, kwam de jeugdige Amerikaan Gjalt van Rob Zorn uit Haarlem heel hoog en kreeg oud-kampioen Jasper van Teake en Gooitske Wijma uit Jislum laaiend applaus met zijn schitterende manen en zijn grijpende voorbenen.
Voor het voorjaarsverrichtingsonderzoek werden vier vier jaar en oudere hengsten aangewezen; voor het najaarsonderzoek 23 driejarige. Een score die er mag zijn, al begon de schifting in Ermelo vorig najaar dan wel met vierhonderd jonge hengsten.

Spelden

Gehuldigd werd er ook nog. Directeur Verenigingszaken van het stamboek Sietse de Boer uit Garyp kreeg de gouden speld. Hij gaat na een lang dienstverband met de vut. Hij wordt opgevolgd door Marja Smith uit Beerta. Dirk Zwagenburg uit Joure kreeg eveneens de gouden speld vanwege zijn verdienste als jurylid voor de hengsten in de verrichtingsonderzoeken sinds 1992. Wil Thijssen uit Weert verdiende de zilveren speld. Hij leidde de structuurcommissie, waardoor het stamboek nu met een ledenraad een nieuwe toekomst tegemoet gaat. Afscheid werd genomen van Hieke van der Meulen uit Noardburgum en Marianne Dijkstra uit Workum.

Veiling

De veiling van de hengsten uit het opfokproject vrijdagavond was een succes. De gemiddelde prijs van de driejarige hengsten kwam dik boven de 5200 euro. De duurste was een zoon van Onne, waarvoor stamboekvoorzitter Cees Roozemond en oud-KFPS-voorzitter Jaap van der Meulen het langste aan bod bleven. Roozemond trok met 16.000 euro aan het langste eind. Hij had een dag later de eerste kopers al weer aan de deur.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties