De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportmaandag, 15 januari 2007

Woon!Aris is totaal van slag

Leeuwarden – De basketballers van Woon!Aris zijn geen schim meer van zichzelf. In eigen huis werd zaterdagavond ook de derde wedstrijd in 2007 verloren. Aris-trainer André Roorda weet het verlies tegen Matrixx Magixx uit Nijmegen vooral aan verdedigend falen, maar ook aan de fysieke en mentale zwakte van zijn ploeg.

REINDER JONGSMA
De teleurgestelde en gefrustreerde Roorda gaf niet alleen af op zijn team, maar stak na afloop ook de hand in eigen boezem. ,,Die pauze van bijna twee weken is ons slecht bevallen. Ze zijn helemaal uit het ritme en daar moeten we in de toekomst rekening mee houden. Ze leken soms wel verward.” De trainer vond net als tegen Rotterdam, dat zijn team vooral verdedigend veel te veel weg had gegeven.

Woon!Aris – Matrixx M. 104-113

Hoofdschuddend kijkt Roorda naar de kille cijfers van het scorebord. ,,Met zoveel punten moet je gewoon winnen. We zijn weliswaar in defensief opzicht niet het beste team van Nederland, maar we kunnen veel beter dan dit. We waren overal een stap te laat en het was gewoon een gatenkaas achterin.” Roorda had ondanks de zure nederlaag ook enkele lichtpuntjes gezien.
Naast het sterke spel van de kleine guard Herman Favors en het nuttige werk van Kemmy Burgess prees hij ook Rik van der Nes. De enige Nederlander in de basis tussen de Amerikanen mocht voor het eerst deze competitie starten en deed dat volgens de oefenmeester naar behoren. ,,Hij was dominant aanwezig en aanvallend sterk.”
Van der Nes, die de Leeuwarder vereniging vorig jaar verruilde voor het Belgische Aartselaar, was verheugd met zijn debuut in de basisformatie. Hij mocht starten, omdat bij Aris de afgelopen week Ryan Diggs (enkel) en Tyler Amaya (hamstring) geblesseerd waren afgehaakt en maakte bijna driekwart van de wedstrijd vol. ,,Ik had er niet op gerekend, dat ik zou beginnen. Roorda zei echter, dat ik me maar klaar moest maken. Daar was ik zeer verheugd over en over mijn spel ben ik ook tevreden.”
Toch was het juist de lange forward, die op een cruciaal moment zorgde voor de negatieve omslag in het duel. Aris leidde in het derde kwart met 68-62 en leek voor het eerst in het duel de bovenliggende partij, toen uitgerekend Van de Nes de fout in ging. Eerst verspeelde hij achterin knullig de bal om vervolgens ook nog een persoonlijke fout te maken, waardoor de tegenstander weer langszij kon komen.
De debutant, die opviel met veertien punten, hoopte dat zijn zwakheden lagen aan het feit, dat hij nog moet wennen aan zoveel speeltijd. ,,Ik was verdedigend nog niet echt top en moet meer rebounds maken. Toch houd ik over het totale plaatje een positief gevoel over”, oordeelde Van de Nes. Feit was echter wel, dat de gastheer na deze belangrijke blunder de concentratie kwijt was en Nijmegen weer een ruime voorsprong kon nemen.
Vooral uitblinker Alhaji Mohammed deed de Friezen de das om, want door zijn steal werd het 72-79. Een tegenvaller in deze fase was de blessure van spelverdeler Favors, die zich had verstapt na een valpartij. Bij Aris draait veel om de man van 1.72 meter, want in die tijd dat hij zich aan de zijlijn liet helpen aan zijn voet, wist de ploeg zich geen raad en liep de achterstand in vlot tempo op naar 75-85.
Net als in het begin toonden de Leeuwarders zich bijzonder grillig. In het eerste kwart leek alles mis te gaan en had Aris in zeven minuten slechts zeven punten gemaakt. Vooral Gary Ware viel in negatieve zin op door zijn vele turnovers, maar ook Lawrence Hamm en Daniel Russ misten de vorm. Daardoor leek Matrixx Magixx zonder zelf op dreef te zijn over de zwakke opponent heen te walsen.

Peptalk Roorda

Aris kon echter profiteren van een peptalk van Roorda en het feit dat topscorer Mohammed even gespaard werd. De ploeg maakte een achterstand van 14-28 in een paar minuten tijd terug tot 37-37. De forward van Nijmegen werd weer ingebracht, maar deze keer wist de ploeg van Roorda lang gelijke tred te houden en na de voorsprong van 68-62 ging zelfs de wave door de sporthal.
De lol was er in het laatste gedeelte echter snel af, want ondanks de inzet van de herstelde Favors kon de gastheer de spanning niet meer terugbrengen. Na de derde nederlaag op rij in 2007, na Amsterdam, Rotterdam en zaterdag tegen Nijmegen, wilde Roorda nog niet spreken van paniek. Maar de Leeuwarden oefenmeester oordeelde wel, dat er snel wat moet veranderen. ,,Binnenkort spelen we tegen Leiden, dat onder ons staat op de ranglijst en dat duel moeten we kost wat kost winnen.”
Aris – Matrixx Magixx 104-113 (21-33, 28-21, 26-29, 29-30). Scores Aris: Herman Favors 32, Kemmy Burgess 25, Gary Ware 14, Rik van de Nes 14, Daniel Russ 9, Lawrence Hamm 9, Merlijn van der Meulen 1. Rebounds: Daniël Russ en Kemmy Burgess 7, Lawrence Hamm en Rik van der Nes 5.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties