De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Economiemaandag, 15 januari 2007

Friese werkloosheid daalt licht
Herintreders grijpen kans in gunstig tij
Leeuwarden - Meer herintreders in Fryslân zoeken een betaalde baan nu het economisch beter gaat. Hierdoor daalt de werkloosheid minder dan verwacht. Dit jaar komen er in Fryslân vijfduizend banen bij, terwijl de werkloosheid met maar tweeduizend daalt. Dit blijkt uit de vandaag verschenen Noordelijke Arbeidsmarktverkenning 2007 (NAV).
De NAV wordt jaarlijks opgesteld door de Rijksuniversiteit Groningen. De stijging in het aantal banen loopt bijna gelijk op met een stijging van het aantal nieuwe werkzoekenden, zoals herintredende vrouwen. Vooral door vertrekkende en gepensioneerde Friezen daalt de werkloosheid nog enigszins, van 6,8 naar 6 procent van de beroepsbevolking.
Na drie jaren van banenverlies, steeg het aantal banen in Fryslân vorig jaar met ruim vierduizend. Voor 2007 wordt zelfs een toename van bijna vijfduizend banen verwacht. Deze banengroei heeft alles te maken met een verder aantrekkende economie. De toename in werkgelegenheid van 2,2 procent is zelfs iets sterker dan het landelijk gemiddelde van 1,9 procent.
De toename vertaalt zich maar deels in een afname van de werkloosheid. Een groeiend aantal vrouwen blijkt op zoek te gaan naar een baan, nu het beter gaat met de economie. Daarbij zijn door overheidsmaatregelen meer mensen op zoek naar werk, zoals goedgekeurde WAO’ers en mensen die langer doorwerken. 4500 nieuwe werkzoekenden melden zich naar verwachting op de Friese arbeidsmarkt. Het aantal mensen dat wil werken neemt daarmee in Fryslân sneller toe dan landelijk. Daarmee daalt de Friese werkloosheid langzamer dan landelijk. Dat de werkloosheid toch nog daalt, met tweeduizend tot 17.000, is grotendeels te danken aan mensen die de provincie verlaten of die met pensioen gaan. Per saldo verlaten hierdoor 1500 mensen de arbeidsmarkt.
Landelijk daalt de werkloosheid dit jaar naar verwachting van 5,5 naar 4,5 procent, in de drie noordelijke provincies van 8,1 naar 7,3 procent. Fryslân blijft de best presterende noordelijke provincie. Pagina 7: Tekort aan jongeren voor nieuw werk
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties