De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Geloof & Kerkmaandag, 15 januari 2007

Van Zolderkamer tot theatertournee
PAUL VAN BERLO
Rustige en ingetogen popmuziek vormde de hoofdmoot bij het Noorderslagfestival dat afgelopen zaterdag plaatsvond in de Groningse Oosterpoort. Natuurlijk waren alle ‘subcultuurtjes’ aanwezig op hun eigen podium. Dus veel hip-hop op de zogenaamde X-stage en veel dance in de Binnenzaal. Want Noorderslag wil een staalkaart zijn van de huidige Nederlandse popscene, en daarbij horen alle soorten popmuziek. Maar bij de zalen die traditioneel de meeste bezoekers trekken, voerde de melancholie hoogtij.
Dat begon al met het optreden van Coparck in de 3FM-zaal. De band rond voorman Odilo Girod heeft zojuist zijn derde album uitgebracht, verassend getiteld 3rd Album. En hoewel de band graag uitstapjes maakt naar ander muzikale richtingen valt zijn muziek het best te omschrijven als ingetogen pop-rock.
Ook Ilse de Lange, spelend in de grote Buma cultuurzaal, maakt rustige pop-rock met natuurlijk de bekende country- en folkinvloeden, misschien iets minder dan in het begin van haar carrière, maar dat schijnt niemand te deren. Van het laatste album The Great Escape uit 2005 zijn inmiddels al meer dan 100.000 exemplaren verkocht.
En dan de winnaar van de popprijs. Vooraf stond al vast dat ook dat geen vuige rock ’n roll zou opleveren, want Racoon en Spinvis werden genoemd als voornaamste kandidaten. En, zoals overal is te lezen en te horen, had eigenlijk Jan Smit de popprijs 2006 moeten winnen. Maar dat was blijkbaar nog een stap te ver voor de hoogleraren popmuziek die de jury van de popprijs bevolken. Die zijn wel gecharmeerd van Spinvis, al sinds zijn op de zolderkamer op de computer in elkaar geknipte en geplakte debuutalbum uit 2002. Sinds dat debuut, dat vooral door de critici lovend werd ontvangen, is het hard gegaan met Erik de Jong, de eigenlijke naam van Spinvis. Inmiddels heeft hij aan vele projecten meegewerkt zoals het vorig jaar uitgebrachte JA! een samenwerking met dichter Simon Vinkenoog.
Zijn laatste ‘eigen’ album is Dagen van Stro, Dagen van Gras, ook uit 2006. De jury roemde de eigenzinnigheid van De Jong die zich niet laat leiden door successen in de hitparade maar alleen verantwoording aan zichzelf aflegt. ‘Van zolderkamer tot theatertournee’ aldus juryvoorzitter Hans Kosterman, verwijzende naar de theatertournee die Spinvis momenteel doet en hem onder meer op 8 maart naar De Harmonie in Leeuwarden brengt.
Was er dan helemaal geen rock ’n roll? Natuurlijk wel. Er stond immers een optreden gepland van Denvis en de Raw Deal. Denvis, bekend als de voorman van de legendarische Spades, en meer recentelijk als hulpje van popjournalist Leon Verdonschot bij de tv-presentatie van De nationale wetenschapsquiz. Maar wat bleek: ook Denvis maakt tegenwoordig ingetogen popmuziek. R&B-rock wordt het wel genoemd. Met een akoestisch gitaar en een begeleidingsband met onder meer drie blazers, een steelgitaar en een zangeres gaf Denvis één van de beste optredens van de avond ten gehore. Misschien is het wel omdat hij vader is geworden. Zijn optreden op Noorderslag was onzeker, maar één minuut na de geboorte van zoon Lou racete Denvis naar Groningen om zijn fans niet teleur te stellen.
Uiteindelijk moesten de rockers zich tevreden stellen met de punkrock van Malle Pietje en de Bimbo’s. De faam van deze Amsterdammers was hen reeds vooruitgesneld zodat het leek alsof de hele Oosterpoort naar de kelder afdaalde om het optreden mee te maken. Slechts een paar honderd gelukkigen die uiteindelijk in de zaal wisten te komen weten of Malle Pietje zijn faam heeft kunnen waarmaken. Wellicht is er volgend jaar meer plek voor Malle Pietje versus Jan Smit op Noorderslag 2008.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties