De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiomaandag, 15 januari 2007

VVD-burgemeester steunt PvdA-trekker
GOOS BIES
Leeuwarden - Wat hebben schaatskampioen en veehouder Ids Postma, hoogleraar plattelandsontwikkeling Jan Douwe van der Ploeg, acteur ‘ome Willem’ Edwin Rutten, kabelbedrijfdirecteur Niek Geelhoed en fadozangeres Nynke Laverman gemeen? Ze staan met ruim 120 andere bekende en minder bekende mensen op een steunlijst voor Anita Andriesen. De PvdA-lijsttrekker voert een volgens haar unieke campagne. Ze heeft de mensen persoonlijk gevraagd haar te steunen.
,,Ik vind het wat lastig om het van mezelf te zeggen, maar het gaat bij deze mensen om een binding aan mij als persoon, om wat ik gedaan heb de afgelopen jaren... Zo van: die Andriesen is los wel vertrouwd en we willen haar graag nog eens vier jaar aan het werk zien voor Fryslân”, legde Andriesen uit.
De personalisering van de verkiezingen begon voor de PvdA met voetbaltrainer Foppe de Haan. Die sprak zich vorig jaar in reclamespotjes voorafgaande aan de gemeenteraads- en Tweede Kamerverkiezingen uit voor de PvdA. In september is Andriesen naar meer mensen op zoek gegaan die haar campagne wilden steunen.
Op de steunlijst staan enkele verrassende namen, onder wie relatief veel sporters, zoals kaatsster Afke Hijlkema, fierljepper Hannes Scherjon, skűtsjeschipper Age Veldboom en elfstedentochtwinnaar Jeen van den Berg. De opvallendste naam is misschien wel die van VVD-burgemeester Louis Lyklema van Achtkarspelen. ,,Ik was op de nieuwjaarsreceptie van de provincie en zei daar: ik ga op je stemmen. Van het een kwam het ander. In het kader van het Streekplan heb ik als vertegenwoordiger van de gemeenten in Noordoost-Fryslân bijzonder goed met haar gewerkt. Ik heb veel waardering voor haar, dat gaat heel ver. En daar komt bij dat zolang mijn eigen partij door Verdonk wordt gegijzeld, ik niet op de VVD stem.”
Van de mensen op de lijst is niet gezegd dat ze allemaal ook op Andriesen gaan stemmen. Zo heeft voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden Henk Kroes erbij gezegd dat hij bij de stembus het CDA trouw zal blijven. Waarom dan toch op zo’n lijst? Kroes: ,,Zij heeft het ongelooflijk goed gedaan met haar enthousiasme en ik hoop gewoon dat ze in het college blijft en weer gedeputeerde wordt.”
De leukste naam op de lijst vindt Andriesen misschien wel die van Toanielgroep Sater. ,,Ik had een gastrol bij hun Fryske faginamonologen. En sindsdien steunen ze mij.” Helemaal uniek is de campagne van Andriesen niet. De initiatiefgroep Sterk Fries Museum drukte op 3 februari 2006 in de Friese kranten een lijst met prominente en minder prominente namen af van mensen die óók voor behoud van het Fries Museum aan de Turfmarkt waren.
Andriesen maakte haar steunlijst zaterdag openbaar op de nieuwjaarsreceptie van de PvdA.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties