De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Cultuurmaandag, 15 januari 2007

Geblazen weemoed van saxofoonkwartet
JACK FRÖLICH
Het Aurelia Saxofoonkwartet is in 1982 spontaan ontstaan op de twintig eeuwen oude verbindingsweg tussen Rome en de Franse Rivièra. Vier jonge saxofonisten op weg met het Nationaal Jeugdorkest kwamen op het idee
om samen een kwartet te vormen en gaven het de naam van de weg waar ze toen reden de Via Aurelia. In de loop der jaren verwierven zij bekendheid over de hele
wereld en maakten verschillende cd-opnames, waarvan één bekroond met een Edison. Verder hielden zij verschillende originele werken voor saxofoonkwartet ten doop.
Gistermiddag gaf dit vermaarde Aurelia Saxofoonkwartet een concert in De Lawei in Drachten met een Russisch programma. Het kwartet opende met een origineel voor saxofoonkwartet geschreven werk van Alexander Glazoenov uit 1932. Uit het eerste deel, het Allegro, bleek al hun uitstekende toonbeheersing en hun prachtig samenspel. Heel subtiel en met een grote mate van expressie werd het tweede deel gespeeld, een thema met variaties. Vervolgens dwong de virtuoze finale veel respect af. Naast de technische vaardigheden was ook de muziek zelf heel bijzonder, muziek uit de Laatromantiek met een Russische ondergrond, boeiend om naar te luisteren. Meeslepend, heftig en vol spanning.
Het Aurelia Saxofoonkwartet vervolgde met het Strijkkwartet nr. 7 in fis-klein van Dmitri Sjostakovitsj in een arrangement voor saxofoonkwartet door Arno Bornkamp. Melancholische muziek met een heel ander karakter dan het vorige werk, maar waar toch wel weer de Russische ‘sound’ te ontdekken viel. Heel mooi en intens werd het Lento gespeeld door de vier saxofonisten, Johan van der Linden (sopraan saxofoon), Niels Bijl (alt), Arno Bornkamp (tenor) en Willem van Merwijk (bariton).
Na de pauze speelde het Aurelia Saxofoonkwartet nog het Strijkkwartet in es- klein van Dmitri Sostakovitsj, ditmaal voor saxofoonkwartet gearrangeerd door Johan van der Linden. Een compositie die Sostakovitsj in 1974 vlak voor zijn dood schreef en waarin de lichtheid van het vorige werk volledig verdwenen is. Het is een compositie die als het ware een aaneenschakeling van zes adagio’s is, maar wel met een enorme muzikale spanning en prachtige polyfone momenten, waarin de lyrische melodieën elkaar bijzonder mooi aanvullen. Naast de lyriek klonk ook schrilheid, een uiting van heftige emotie die juist op een saxofoon zo goed tot uiting kan komen.
In de drie gespeelde composities komt de eeuwenoude worsteling van het Russische volk van een verlangen naar betere tijden, weemoedige gedachtenis om verloren dierbaren en de zware leefomstandigheden, die heden ten dage eigenlijk nog niet zijn veranderd, op een bijzondere wijze tot uiting. Muziek waarnaar je geboeid zit te luisteren en waarbij je de expressie in je opneemt en je de spanning van de muziek als het ware in je lichaam ervaart.
Concert: Aurelia Saxofoonkwartet bestaande uit Johan van der Linden (sopraan saxofoon), Niels Bijl (alt saxofoon), Arno Bornkamp (tenor saxofoon) en Willem van Merwijk (bariton saxofoon).
Plaats: De Lawei, Drachten
Belangstelling: 70 bezoekers

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties