De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportmaandag, 15 januari 2007

Futsaltitel komt Avanti toe

Franeker - Het futsalteam van Avanti schreef zaterdagavond in sporthal De Trije in Franeker de twintigste editie van de Midwintercup op zijn naam. Een titel die het Stienser futsalbolwerk toekwam, nadat het team een jaar eerder ook al de finale haalde, maar strandde op de strafschopstip. Exstador had in de finale geen verweer.

BERT KALTEREN
Met Avanti kreeg de Midwintercup, voorheen het open Fries kampioenschap zaalvoetbal, een winnaar die momenteel in Fryslân op futsalgebied de toon aangeeft. Met een tweede plaats in de eerste divisie Noord ligt de Stienser formatie van coach Jappie de Vries, als enige Friese vertegenwoordiger in die klasse, op koers voor een plaats in de play offs. Hoewel Avanti dit seizoen een tegenvallende start kende is de ploeg de laatste weken aan de beterende hand. De prestaties bij de Midwintercup waren daarvan het beste bewijs.
In de aanloop naar dit seizoen werd de begroting met minimaal 20 procent opgeschroefd. Er werden met de broers Fouad en Mohammed Faraouni (WMC) en Miloud Allaui en Johnny Tanasale (Inter Dako) eredivisiewaardige spelers aangetrokken. Het kostte even tijd alvorens de poppetjes op de juiste plaats stonden en nu is het tijd om te oogsten. Vooral ook omdat Avanti beschikt over een oerdegelijk sluitstuk: Leon van der Meer. Hij deed zijn naam eer aan en keepte als een leeuw. Van der Meer kreeg in de vier duels van de knock outfase slechts één treffer tegen.
Dat was een verdienste van het team, maar Leon van der Meer hield zelf ook de meest onmogelijkste ballen buiten de palen, met toch niet misselijke tegenstanders als Friesland (futsal), Leekster Eagles, Futsal Marum en Exstador. ,,Hij heeft geweldig goed gekeept”, roemde Michel van der Ploeg van Exstador zijn oud-ploeggenoot. ,,Dat hie ik eins net iens yn ’e gaten. Do groeist wat yn sa’n toernooi. Ik hie sa iets fan: kom allegear mar, mar dit hie ik net ferwachte”, bekende Van der Meer, die vier jaar geleden met Avanti ook al eens de Midwintercup, toen nog in het FEC, omhoog mocht houden.
Hij was als enige speler nog overgebleven van het team dat in 2003 ook al won. Zaterdag lukte dat opnieuw tegen Exstador, het team van coach Jeffrey Snel, die destijds in dezelfde hoedanigheid met Avanti de titel pakte. Dat lukte evenwel niet met een van de oudste futsalclubs van Fryslân. Nadat De Griffioen (4-0) en Wykels Hallum (1-1 en strafschoppen) waren verslagen rekende Exstador in de halve finale door doelpunten van Folkert van der Wei, Michel van der Ploeg en Hoessein Awed met 3-0 heel overtuigend af met eerstedivisionist FCL.
Maar in de finale konden de ‘Tobbedansers’ hun geliefde spelletje niet uitvoeren. Na de snelle 0-1 van Max Houttuin, werd het nog voor de pauze 0-2 door Simon Aronds. Daarna probeerde Exstador nog wel van alles, maar liep zich keer op keer stuk op de Stienser muur, die Leon van der Meer heette. ,,Maar het is zeker niet zuur om tweede te worden. We zijn sinds jaren niet zo ver gekomen. We hebben het leuk gedaan tegen de divisieteams, maar Avanti was een maatje te groot. De koek was op bij ons”, zei Van der Ploeg.
,,Ik wist niet dat eens dat we vijfhonderd euro hadden gewonnen. Je doet mee voor de eer en het is leuk om als Harlingers tweede te worden in de stad van ZVF (zaalvoetbal Franeker, BK)”, vond Van der Ploeg. Avanti streek door de zege 750 euro op en kan zich nu weer volledig richten op de competitie. ,,We hawwe efkes in minne perioade hân, mar wy steane der no wer. Mar de grutste tsjinstander fan Avanti, is Avanti sels. As it net wol, dan wol it ek net. Mar wy geane wol foar in plakje by de earste fjouwer.”
Dat streven heeft het reserveteam van Leekster Eagles, dat derde staat achter Avanti, niet, want promotie zit er niet in. Het futsalteam uit Leek debuteerde dit jaar tijdens de Midwintercup, maar strandde in de kwartfinale op de stip tegen de latere winnaar Avanti. ,,We hadden een mixture van spelers van het eerste en tweede. Een goed team dus en ik ben ook absoluut niet tevreden. En de jongens ook niet. Maar het is beslist geen schande dat we hier niet winnen, al kan het zijn dat de mensen er zo over denken. Je kan er uitgaan tegen Avanti, maar het was een dubbeltje op z’n kant”, vond Eagles-coach Symen Abe Hoekstra.
De Cornjumer, die in 2001-2002 trainer was van Avanti, had zich in Leek sterk gemaakt voor deelname aan de Midwintercup. ,,Ik heb het twee jaar zonder succes geprobeerd. Het bestuur wil niet afgaan en wil dan het liefst met het eerste team meedoen. Maar ik zal me volgend jaar weer sterk maken voor deelname.” Het toernooi verliep vlekkeloos en kan ook zonder de lucht van koeien goed gedijen. De enige dissonant was het wegblijven van FFS. Het team van Jeffrey Talan en Erik ten Voorde had zich geplaatst voor de tweede ronde, maar bleef zonder afzegging weg. ,,Ik heb niets gehoord. Anders hadden we passende maatregelen kunnen nemen”, aldus Alie Postma.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties