De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Regiomaandag, 15 januari 2007

Kikker gaat de weide wereld in
Leerlingen Martha Karst maken musical
Drie basisscholen en twee middelbare scholen zijn genomineerd voor de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Fryslân, die op 18 januari wordt uitgereikt. Wat voor projecten doen de scholen, die ze zo bijzonder maken? Het Friesch Dagblad stelt ze voor. Vandaag: OBS Martha Karst uit Schiermonnikoog. ,,Wat fantastisch dat we genomineerd zijn”, zegt Tjitske Dijkstra, leerkracht aan de bovenbouw van openbare basisschool Martha Karst op Schiermonnikoog . ,,Wij wisten nog helemaal van niks.”
De kinderen van de basisschool zetten aan het einde van elk schooljaar geheel zelfstandig een professionele musical in elkaar. ,,De leerlingen kiezen zelf de muziek, schrijven de teksten en stellen het draaiboek samen.” Alle kinderen van het schooltje, het zijn er maar 34, doen mee aan het jaarlijkse festijn. ,,De kinderen uit de bovenbouw houden zich voornamelijk bezig met de planning en de moeilijke rollen.” De jongere kinderen leveren ook een behoorlijke bijdrage aan de musical want ze schrijven samen met de juf liedjes die ze zelf zingen. De leerlingen van groep acht maken tekeningen van de personages gemaakt voor uitnodigingen en affiches. Van de uitvoeringen worden er foto- en filmopnames gemaakt zodat er een mooie herinnering is voor later.
De laatste musical, aan het einde van het vorige schooljaar, stond in het teken van de boeken van Max Velthuis (bekend van de kikkerboekjes). De verhalen Kikker en de vreemdeling, Kikker is verliefd, en Kikker gaat de weide wereld in, waren het uitgangspunt van de uitvoering. ,,Dat past mooi binnen de overgang die de kinderen maken van de basisschool naar het middelbare onderwijs,” vertelt Dijkstra. ,,Als brugpieper voel je je soms net zo onzeker als de kikker die in een vreemde omgeving komt.” Professionele middelen worden ingezet om de musical nog mooier te maken; een beamer bijvoorbeeld - en groep zeven maakte een Powerpoint-presentatie met foto’s van de afscheidnemende leerlingen.
,,We vinden het belangrijk voor de kinderen oom de musical helemaal zelf voor te bereiden”, zegt Dijkstra. ,,Het is echt hun eigen project en ze hebben er veel plezier in. Ze leren verantwoordelijkheid te dragen en zijn ook heel trots als het allemaal gelukt is.” De volgende musical moet nog bedacht worden; de planning wordt dan wel wat lastiger want er zitten maar twee leerlingen in groep acht.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties