De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportmaandag, 15 januari 2007

Friezen trappen alle frustraties van zich af

Heerenveen/Haarlem - De Essent driedaagse heeft met steeds twee ‘minimarathons’ op één avond weinig echt vreugdevolle momenten opgeleverd. Zeker voor de meeste Friezen en Friezinnen werden het wedstrijden waar zij met gemengde gevoelens op terugzien.

BRAM BURUMA
In de eerste plaats is het Arjan Stroetinga, die ,,mei de smoar yn’’ zelfs niet eens de slotdag in Haarlem reed. Met zijn hele BAM Schaatsteam trok hij zich uit protest tegen wat in de ogen van ploegleiding en schaatsers dwalingen waren van de wedstrijdleiding, terug uit de wedstrijd.
Stroetinga startte zaterdag in Heerenveen als leider in het klassement. Een dag eerder won hij in Groningen de eerste wedstrijd en in de tweede race kwam de schaatser uit Oldeberkoop toen als derde over de streep. Op het ijs van Thialf ging het mis. Stroetinga ging in de finale onderuit, nam onder meer zijn ploeggenoot Bob de Vries (Haule) mee en werd daarvoor bestraft met een gele kaart.
Voor hem was dat de tweede officiële waarschuwing dit seizoen. Het zou volgens de reglementen betekenen dat Stroetinga op de slotdag in Haarlem niet zou mogen starten, maar de scheidsrechter wilde coulant zijn en de Fries mocht eventueel zelf weten wanneer hij een wedstrijd later dit seizoen zou willen laten schieten.
Behalve dat de getergde Stroetinga het er niet mee eens was dat hij anderen onderuit reed, wilde het er bij de ploegleiding van BAM niet in dat de jury ook in andere opzichten plotseling afweek van de reglementen. Omdat er zo te veel onduidelijkheden overbleven, trok BAM zich terug.
Heel even spookten dat soort gedachten zaterdag ook door het hoofd van Douwe de Vries. De Heerenvener had nog maar net de teleurstelling verwerkt dat hij in Groningen met minder dan één centimeter door Stroetinga van zijn eerste overwinning werd afgehouden, of ook hij kreeg een gele kaart om de oren. Ook de schaatser uit het team van Time Out Sport leek zich van geen kwaad bewust. Heel even overwoog hij om het op de slotdag maar op een tweede gele kaart aan te laten komen, zodat hij later dit seizoen dan in ieder geval zeker van was dat hij aan het eind van de competitie met een schone lei kon beginnen. Zover kwam het niet en met een tweede en vierde plaats in Heerenveen kwam hij nog uit op de vierde plaats in het klassement.
Uiteindelijk werd de Essent driedaagse zo gewonnen door Cédric Michaud. Hij bleef ook in Haarlem overeind en bleef in het klassement Kurt Wubben (Pijnacker) en Sjoerd Huisman uit Andijk voor. Maar ook Michaud was niet blij met twee wedstrijden op één avond, vooral omdat vorig jaar ook al veel commentaar was op deze opzet. ,,Korte wedstrijden en zo’n groot peloton gaan niet samen. Vooral de massasprints zijn levensgevaarlijk. Dit is echt waanzin’’, zei Michaud en zijn mening werd gedeeld door onder meer de kersverse nationaal kampioen Ingmar Berga uit Hoogeveen. ,,Dit heeft helemaal niets met marathonschaatsen te maken’’, vond Berga, die in Heerenveen naar een tweede plaats sprintte.

Eerste zege

Natuurlijk was Maria Sterk in Heerenveen blij dat zij eindelijk haar eerste overwinning pakte. Ze zei het niet met zoveel woorden, maar op deze manier trapte ze wel de frustraties van zich af, nadat zij een dag eerder in Groningen om in ieder geval voor haar zelf onverklaarbare redenen werd gedeclasseerd en daarmee kansloos werd voor de eindoverwinning. ,,En ik wit noach altyd net wêrom’’, klonk het verbitterd.
Maria Sterk kreeg na de wedstrijd in Groningen te horen dat zij andere rijdsters geduwd zou hebben. ,,Mar der is net ien riidster dy’t protest yntsjinne hat, dus ik begryp der hielendal neat fan. En as de skiedsrjochter it my ek net fertelle kin en allinnich mar seit dat ik pech hân ha dat ik in giele kaart krigen ha, dan binne je útpraat.’’
Hoe dan ook, in Heerenveen toonde de schaatsster uit het team van Nicolai-Lourens & Tabak zich wel de sterkste, nadat zij eerder op de avond alleen nog Elma de Vries (Haule) voor moest laten gaan. Danielle Bekkering uit het Groningse Den Ham won drie wedstrijden en Elma de Vries twee keer. Zij tweeën werden in het eindklassement gevolgd door Mariska Huisman (Andijk) en Maria Sterk op de vierde plaats.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties