De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiomaandag, 15 januari 2007

Een grote dag voor Oudwoude
ARNOUD WOKKE
Oudwoude - Een grote dag voor een kleine gemeenschap. Oudwoude had zaterdag twee feestelijkheden rond gemeenschapsgebouwen te vieren. ’s Ochtends werd de eerste steen gelegd voor het multifunctionele centrum en ’s middags opende de verbouwde kerk zijn deuren. Dat dit op dezelfde dag gebeurde, was volgens de betrokkenen puur toeval.
De legging van de eerste steen van het multifunctioneel centrum (mfc) was een symbolische daad: het hele gebouw staat er al. Volgens J. Dijkstra, voorzitter van het bestuur van de stichting die het mfc gaat beheren, was het toch belangrijk om alsnog de eerste steen te onthullen. ,,En hjoed űndertekenje wy ek in kontrakt mei de gemeente węrmei wy it gymnastyklokaal en de grűn dęromhinne krije. Dat is ek wichtich foar ús.” Het is de bedoeling dat het mfc een belangrijke functie gaat vervullen. Dijkstra is ervan overtuigd dat het de leefbaarheid van het dorp ten goede komt. ,,Alle ferienings kinne hjir terjochte en wy besykje om it sa goedkeap mooglik te hâlden.” Ook de christelijke peuterspeelzaal komt in het mfc; iets waartegen aanvankelijk verzet was. ,,Mar it wie in lyts groepke minsken dy’t dat net woenen.” Dat het mfc veel steun krijgt, bleek ook wel uit het grote aantal vrijwilligers dat onder andere de riolering en de dakpannen heeft gelegd.
Burgemeester Bilker van Kollumerland was ook aanwezig, maar weduwe Veenstra mocht de onthulling van de eerste steen doen. ,,Omdat har man in protte dien hat foar de mienskip fan dit doarp; hy wie in binende faktor lykas dit mfc ek wurde moat.” Bilker, zelf inwoner van Oudwoude, is blij dat het mfc er eindelijk staat. ,,Ik heb me
er altijd over verbaasd dat dit dorp van 800 bewoners geen dorpshuis had. De inwoners zijn altijd heel actief in het verenigingsleven.”
Nu de eerste steen is onthuld, begint de inrichting. ,,Foar de simmer moat it klear węze”, aldus Dijkstra.
Het nieuwe mfc staat ongeveer 400 meter af van het kerkje uit de vijftiende eeuw. De hervormde kerk heeft een verbouwing ondergaan en werd zaterdagmiddag geopend. De belangrijkste verandering was de extra ruimte die vrij was gemaakt om onder andere een keukentje en een wc te bouwen. ,,We hadden eerst een lokaaltje en een pastorie hierachter”, legt A. Klaver-Pieters, voorzitter van de bouwbegeleiding, uit. ,,Maar die hadden we verkocht. Nadeel was dat niemand meer naar de wc kon, en tijdens begrafenissen of als mensen met kleine kinderen naar de kerk gaan is dat een probleem.” Diverse oplossingen passeerden de revue. ,,We hebben er nog zelfs even over gedacht om het kerkgebouw te verkopen, omdat onze gemeente ook een kerk heeft in Westergeest.” De oplossing die gekozen werd, was eenvoudig, maar niet makkelijk. ,,In de kerkzaal was een kraag gebouwd en de houten panelen en het orgel stonden een paar meter naar achter. Door die te verplaatsen, konden we meer ruimte creëren.” De bouw begon in september. Het was lastig, omdat de kerk een monument is. ,,Dan gelden strenge regels voor wat wel en niet mag.”
De meeste indruk maakte misschien wel de verplaatsing van het orgel. Klaver-Pieters: ,,Ik dacht dat het een lastige klus ging worden. Maar een gespecialiseerd bedrijf uit Nunspeet kwam hier en die haalden de pijpen eruit. Wat overbleef was een grote houten kast die we gewoon naar voren konden schuiven.” Ze wijst op de vloer, waar een paar sporen zichtbaar zijn van de poten. ,,Het heeft ook wel wat, dat je nog kan zien hoe we het hebben verplaatst.”
De verbouwing was even voor de Kerst klaar. ,,Maar het was door al het boren en zagen natuurlijk vies geworden. Met groepen vrijwilligers hebben we tussen kerst en oud en nieuw de hele kerk schoongemaakt, ook het plafond en de bovenkant van de preekstoel.” Gisteren was er een feestelijke dienst, de eerste in de verbouwde kerk.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties