De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 15 januari 2007

Laatste titels op buitenijs

Collalbo – In tijden waarin overal ter wereld overdekte ijsbanen zijn of als paddenstoelen uit de grond schieten, is een groot titeltoernooi op buitenijs tegenwoordig vreemd waar het vroeger de normaalste zaak van de wereld was. In het Italiaanse Collalbo bleek echter de charme van dit soort toernooien.

GERARD BOS
Het is aannemelijk dat het afgelopen weekeinde voor de laatste keer was dat de schaatssterren nog een titelstrijd op buitenijs uitvochten. De komende jaren staan alle grote toernooien gepland in overdekte hallen. Dus geen toernooien in Collalbo, maar ook niet in bijvoorbeeld het Zuid-Duitse Inzell, de misschien wel beste buitenbaan uit recente tijden. Maar sinds de komst van de ijshal in Erfurt, hebben de Duitsers besloten de baan te gaan overkappen. Anders komt geen enkele schaatsploeg nog trainen in Inzell, vermoeden ze.
Het is een teken aan de wand. ,,Ik tink dat der kommende jierren net wer een grut kampioenskip ferriden wurde sil op in bűtenbaan”, erkende KNSB-bondscoach Wopke de Vegt. ,,It is net wis, mar de kâns is wol hiel grut. Al hoe noflik it hjir dit wykein ek wie en al hoe earlik it hjir ek is ferrűn.”
Daarmee zei De Vegt geen woord te veel. Want de Europese titelstrijd in het Italiaanse bergdorp was een mooie, terwijl critici vooraf nog wat lacherig deden over het feit dat het op een buitenbaan plaatsvond. De weersomstandigheden zouden roet in het eten kunnen gooien, de natuurelementen zouden voor een oneerlijke strijd zorgen en de kwaliteit van het ijs zou te wensen overlaten.
,,Maar we hebben laten zien dat we hier goed ijs kunnen maken en een goed toernooi kunnen organiseren”, zei directeur Lukas Hofer van Arena Ritten, zoals de ijsbaan in Collalbo heet. ,,Het was een nagenoeg probleemloos weekend. Helemaal voor de sporters en de coaches. De internationale schaatsunie ISU was ook tevreden. Alleen de media hadden wat last van slechte internetverbindingen.”
De Vegt gaf de organisatie een pluim. ,,It wie hjir hiel goed foarelkoar. Se ha hjir in iismaster dy’t der al tretjin jier sit en dat wie te sjen. De snelle tiden ha mei de riders te meitsjen, mar de eare komt ek de organisaasje ta.”
Het goede weer hielp om er op buitenijs een geslaagd toernooi van te maken. ,,It wie moai waar en dat helpt fansels altyd”, aldus De Vegt, die vervolgens de betrekkelijkheid van het goede gevoel over buitenijs aanstipt. ,,Troch it sintsje en de goeie prestaasjes krijt it publyk in goed sin, is it sfearke goed en is eltsenien bliid. Mar hoe goed it hjir ek wie: as it hjir min waar is en de wedstriden neat wurdich binne, seit eltsenien: mar noait wer op bűteniis.”
Voor het dorp Collalbo en de regio is het organiseren van een EK belangrijk. Goed voor de naam en goed voor de economie. Hofer: ,,Duizenden toeschouwers betekent inkomsten voor ondernemers. Dat is van wezenlijk belang voor de mensen hier. Wat ons betreft organiseren we elk jaar zo’n toernooi.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties