De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 15 januari 2007

Kramer staat op EK op eenzame hoogte

Collalbo - Sven Kramer heeft zijn eerste allroundtitel binnen. De 20-jarige Fries stond in de bergen van Noord-Italië afgelopen weekend op eenzame hoogte en besliste een hevige titanenstrijd met Enrico Fabris op de buitenbaan van Collalbo in zijn voordeel. Voor het eerst sinds 2000 (Rintje Ritsma) heeft Fryslân weer een Europees kampioen.

GERARD BOS
,,Dit is in echte titel en dat fielt dochs wol as in opluchting”, glimlachte Kramer nadat hij alle huldigingen met een grote grijns had doorstaan en hij het Wilhelmus uit volle borst mee had gezongen. ,,Ik ha ek in hiel lekker gefoel no. In gefoel dat ik winne kin wannear’t ik dat wol. Sa’n macht. Geweldich.’’
De Europese titel in Collalbo was voor de schaatser uit Oudeschoot de kroon op het werk dat hij in de zomer had verricht. De korte afstanden verbeterde hij spectaculair, zonder dat de lange afstanden er onder leden. Nationaal gezien was hij iedereen al de baas, maar internationaal gezien was het EK in Italië de eerste echte testcase. Het WK in Heerenveen is komende maand de volgende.
,,Ik wol no graach safolle titels winne as ik kin. Dus dat is by it WK net oars. Dan hast de Amerikanen der ek by, lykas op ‘e nij Fabris”, keek Kramer alvast vooruit. Hij was onder de indruk van het rijden van de Italiaan dit weekend. ,,Shani Davis en Chad Hedrick bin fansels gefaarlike jongens. Mar Fabris is op dit stuit wol gelykwurdich.”
Ideaal. Dat was gisteren het woord dat de uitgangspositie van de schaatser uit de TVM-formatie het best omschreef. Maar omdat Fabris een op het eerste gezicht goede tijd reed en Ireen Wüst luttele uren eerder liet zien dat je een zeker gewaande titel ook heel gemakkelijk kan verspelen, stond Kramer op scherp. Zorgen bleken overbodig, want hij reed op zijn gemak naar de finish om Fabris nog klop te geven met elf seconden verschil. Het was de slagroom op de taart die Europese titel heette.
Fabris reed net als de Fries een dijk van een toernooi en hij was de enige die Kramer tegenstand bood. Maar de schaatser uit Oudeschoot gaf de Italiaan zaterdag min of meer de nekslag op diens favoriete afstand. Nadat Kramer vrijdag na twee afstanden leidde, deed hij dat zaterdag bij het verlaten van het ijs nog steeds. En daarin zat ‘m de crux wat betreft de beslissing in de titanenstrijd tussen de Fries en de Italiaan.
Want dat de strijd om de titel tussen hem en Fabris zou gaan was al op voorhand duidelijk. Maar wel met als meest logisch scenario dat Fabris na de 1500 meter met voorsprong op Kramer de 10 kilometer in zou gaan, waarna Kramer het – afhankelijk van het ontstane verschil – wel of niet goed zou kunnen maken op de laatste afstand.
Het liep allemaal anders; veel beter nog namelijk. En dat maakte het toernooi zo bijzonder, met de schaatsmijl als het absolute hoogtepunt van een voor Kramer op alle afstanden goed verlopen titelstrijd. Op de 500 meter van vrijdag was de achterstand op Fabris allesbehalve te groot te noemen (viertienden), waarna hij op de 5 kilometer de Italiaan op dik vier seconden reed. Slotsom: met een voorsprong van een kwart tel kwam de Friese titelfavoriet aan de start van de 1500 meter.
Het werd een historische race. Bijna viel Kramer in een bocht, bijna ook viel Fabris in een bocht. En met een tijd van 1.44 voor beiden, ging het ongekend hard voor een race op buitenijs. Een race ook waar de spanning van afdroop, een race waarin de twee elkaar letterlijk geen duimbreed toegaven. Het verschil op de streep was maar veertienhonderdsten. Daarmee behield de Fries een voorsprong op zijn tegenstrever, met nog een 10 kilometer voor de boeg. De jubel na de finish en de enorme vreugdesprong bij de huldiging van de 1500 meter, zeiden alles: de titel zat in de pocket.
,,Ik gie wol mei in hiel relaxed gefoel de 10 kilometer yn. De 1500 meter fan saterdei wie de sleutel dit wykein.” Dat vond ook de Italiaan. ,,Om eerlijk te zijn was deze race mijn beste ooit. Qua techniek en snelheid nog beter dan die in Turijn waarmee ik Olympisch goud won. Maar ik had verwacht dat Sven wel een seconde langzamer zou zijn.”
Dat gebeurde niet, waardoor Kramer met voorsprong aan de laatste dag begon. ,,En de 10 kilometer gie sa oergriselik lekker”, zei hij. Dat bleek toen hij op een gegeven moment een slecht rondje reed. Kramer zag tegenstander Carl Verheijen naderen en schakelde moeiteloos een tandje bij. Hij won de afstand, zijn tweede van het EK na de 5 kilometer. ,,Ik tocht: no hat it moai west. It koe ek gewoan, ik ha no ek in gefoel fan mentale oermacht wat ik bygelyks by de Spelen yn Turijn net hie.”
De titel is niet alleen te danken aan het verbeteren van de korte afstanden, meende Kramer. Hij is ook weer een jaar ouder. ,,Ik bin sterker, ferline jier wie it liif noch oan it groeien en no fernim ik dat ik folle mear kracht ha.”
Carl Verheijen noemde Kramer dit weekend van ,,uitzonderlijke klasse, net als Fabris.” De ploegmaat van Kramer bij TVM eindigde als derde in de eindstand dankzij een tijd die die hem op de slotafstand de tweede plek bracht. ,,Derde worden in het klassement was het maximale dit EK”, klonk het realistisch. ,,Sven is op dit moment beter dan ik, Fabris ook.”
Mark Tuitert presteerde alleen op de 1500 meter naar behoren met een derde plaats. Het gaf moed voor de slotdag, maar op de 10 kilometer stelde de DSB’er net als op de 5 kilometer teleur. Hij eindigde in het klassement als achtste, terwijl hij vooraf vijfde stond. De vraag rijst of hij zich niet beter kan richten op alleen de schaatsmijl. Wouter Olde Heuvel zakte door een tegenvallende slotafstand naar de tiende plaats. De EK-debutant hoefde zich daar niet voor te schamen. Als ploeggenoot van Kramer en Verheijen zit de Tukker bij TVM in een leerproces en wil progressie maken. Net als Tuitert moet Olde Heuvel door het missen van een plaats bij de eerste zes nog meedoen aan de skate off voor een ticket voor de WK allround. Het toernooi waar Kramer zijn volgende titel denkt te kunnen pakken.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties