De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportmaandag, 15 januari 2007

Ireen Wüst: Niet het goud en dát doet pas echt pijn

Collalbo – Voorafgaand aan de Europese kampioenschappen in Collalbo waren veel mensen van mening dat bij de vrouwen maar één iemand bij de gratie van de afwezige Anni Friesinger de titel op kon eisen. Haar naam: Ireen Wüst.

GERARD BOS
Na drie afstanden was dat zaterdagavond nog steeds het geval. Maar opnieuw werden de Nederlandse vrouwen op een EK afgetroefd door een buitenlandse. Niet een Duitse, maar een Tsjechische dit keer: Martina Sablikova. En dus werd het geen goud voor Wüst, maar restten slechts de tranen na een ontknoping die zelfs Hitchcock in zijn beste dagen amper had kunnen verzinnen.
Het was zo rond één uur, gistermiddag. Op een stoel in de bocht boog Ireen Wüst letterlijk het hoofd, nadat ze dat luttele minuten eerder al figuurlijk had gedaan in de strijd tegen de klok op de 5 kilometer. De klok die aangaf dat de Brabantse zojuist de Europese titel had verspeeld door net te laat over de finish te komen.
Niet alleen de ontknoping was bizar om mee te maken, maar ook het indrukwekkende geluid van de golf van ontzetting die door het kleine stadion in het Italiaanse bergdorp trok toen de ze pas na 7.12,73 over de streep kwam. Een verschil van 14,28 seconden met de haast onwerkelijke 6.58,45 - een verbetering van het wereldrecord op buitenijs met dik zeven seconden - van de Tsjechische. Iedereen wist het meteen: twee tienden te veel, weg zeker gewaande titel.
De Brabantse huilde minutenlang tranen met tuiten op die ene stoel. Ook een dik halfuur later vocht ze tegen de tranen toen ze haar verhaal deed. Maar Wüst toonde zich strijdbaar, realistisch en een goed verliezer. ,,Iemand die zo snel rijdt als Sablikova is van uitzonderlijke klasse. Mijn tijd komt nog wel, ik word een andere keer wel Europees kampioen.”
Maar het liet onverlet dat de Brabantse baalde van wat ontegenzeggelijk de eerste echte tegenslag uit haar loopbaan is. Met een trillende stem bevestigde ze dat. ,,Dit is de grootste teleurstelling tot nu toe. Maar verliezen hoort ook bij topsport en ze zeggen dat je van verliezen sterker wordt. Nou, laat het WK allround dan maar komen. Ik kan mezelf niks kwalijk nemen, heb 200 procent mijn best gedaan en kom twee tienden tekort. Daar kan ik niks aan doen.”
Dat ze te snel zou zijn gestart, ging er bij Wüst niet in. Ook coach Gerard Kemkers had dat idee niet. ,,Ireen gaat ook kapot als ze langzamer start”, legde de verliezende coach uit. ,,En als ik ergens wat op het schema van Sablikova kan pakken, is dat door snel te starten. Aan het einde kan ik niet versnellen zoals zij dat doet. Kijk eens naar haar tijd: 6.58, de eerstvolgende tijd is 7.10 (van Claudia Pechstein, GB). Dat is gewoon niet normaal”, sprak de verslagen Brabantse. ,,Dit hoort ook bij topsport. Maar voor het WK allround moet bijvoorbeeld een 3 kilometer van haar wel weer op het niveau van de Spelen komen (waar ze goud won, GB)”, waarschuwde de coach.
Vrijdag had Wüst de 500 meter met bijna een seconde voorsprong op alle mogelijke concurrentes gewonnen en op de 1500 meter pakte ze nog eens minimaal twee tellen. De 3 kilometer liep vervolgens al niet heel erg goed. ,,Zaterdagavond had nog niemand van ons hierop gerekend”, verwoordde Renate Groenewold de gevoelens.
De ploeggenote van Wüst eindigde als derde in de eindstand. ,,Voor de vijfde keer alweer”, sprak ze kort na haar eigen race. ,,Ik vind het nu vooral jammer voor Ireen dat het zo afgelopen is.” Groenewolds eigen toernooiverloop liep zoals verwacht. Moeite op de korte afstanden, herstel op de lange afstanden.
Marja Vis en Paulien van Deutekom hadden vooraf geen illusies op het ereschavot terecht te komen, maar zij sloten het toernooi af als de nummers zes en zeven van het klassement. Vis kon daardoor haar eigen feestje bouwen, want zij voldeed daarmee aan de eis van een plek bij de eerste zes op het Europees kampioenschap om naar het WK te mogen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties