De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 22 januari 2007

Zilver zonder bijsmaak voor judoka’s

Heerenveen - Zoals dat voor elke sporter geldt, wil elke judoka een wedstrijd waaraan hij of zij meedoet winnen. Maar soms is het minder erg om tweede te worden dan andere keren. Zoals zaterdag in Heerenveen het geval was bij de judoka’s van Top Judo Noord (TJN), onder wie enkele Friezen. Want de club miste weliswaar het goud in de finale van de nationale mix-teamcompetitie van dit seizoen, maar zo belangrijk was het toernooi niet. En dus golden ook andere zaken dan alleen winnen.

GERARD BOS
,,Normaal zijn we veelal individueel bezig, nu gaat het eens om ‘ons’ als team”, zei TJN-trainer Martin Dijkman, terwijl zijn judoka’s in een van de vele hallen in Sportstad Heerenveen de zilveren medailles omgehangen kregen.. ,,Het is leuk en ook goed voor de judoka’s, een teamgevoel hebben en houden. En geloof me, iedereen wil op voorhand heus winnen, zodat we als club winnaar worden van de mix-teamcompetitie. Maar het is geen evenement waar we op moeten pieken.”
De mix-teamcompetitie is een relatief onbekend evenement bij het grote publiek. Het bestaat uit een hoofdklasse en een eerste klasse, elk met acht teams. Die spelen een halve competitie tegen elkaar, waarna de bovenste vier ploegen van de eindstand zich plaatsen voor een finaledag zoals die in Heerenveen. In beide klassen vinden halve finales plaats, waarbij de winnaars naar de eindstrijd gaat. De nummers zeven en acht van de eindstand in de voorronde van de hoofdklasse degraderen naar de eerste klasse, de nummer een en twee van de eersteklassers op de finaledag promoveren.
Het is weer eens wat anders dan alle toernooien waarbij op individuele basis de sport wordt bedreven. Samen met de mix-teamcompetitie kent Nederland nog twee grote evenementen voor clubs. Dijkman: ,,Naast deze competitie neem je ook nog als team deel aan de Nederlandse kampioenschappen voor clubs. Die zijn opgesplitst in een vrouwentoernooi en een mannentoernooi.”
De NK voor clubteams spreken meer tot de verbeelding. De voornaamste reden daarvoor is dat er bij goede prestaties Europa Cup-deelname uit voortvloeit. ,,Bij deze competitie heb je dat nu eenmaal niet en daardoor is het een soort van subtopevenement.” Dat bleek ook uit de deelname, want niet alle topjudoka’s deden mee.
TJN (derde in de voorronde) verloor in de finale nipt met 3-4 van Mahorokan uit Maassluis. Maar de tweede plek was goed zat voor het noordelijke samenwerkingsverband dat eerder bij de NK voor clubteams al vierde werd bij de vrouwen en vijfde bij de mannen. ,,We hebben er vier junioren bij die komend weekend districtskampioenschappen hebben. Dan is dit een mooie voorbereiding. En voor de senioren is het ‘gewoon’ leuk.”

Fries groeibriljantje

De bekendste naam in de equipe van het Drents-Fries-Groningse judosamenwerkingsverband was Jennifer Wichers. De Burgumse hoefde in de finale niet in actie te komen, omdat er geen tegenstanders was, maar geldt nog altijd als het Friese groeibriljantje van TJN.
De Burgumse, winnares van het goud tijdens het prestigieuze en hoog aangeschreven Europees Jongeren Olympisch Festival (EJOF), gaat vanaf dit seizoen in een zwaardere gewichtsklasse judoën. Niet langer -48 kilogram, maar -57 kilogram. ,,Ze wordt ouder, ze groeit en wordt wat zwaarder. Dat moet je niet willen tegenhouden. En in deze klasse kan ze ook prima uit de voeten”, zei Dijkman.
Voor Wichers was het een rustig dagje in Heerenveen, voor de judoka’s van Judo A-zeven veel minder het geval. Het Friese samenwerkingsverband van judoclubs acteert een niveau lager dan de noordelijke collega’s van TJN en moest flink aan de bak zaterdag in de halve finale van de eerste klasse. De Friezen (vierde in de voorronde) kregen in de halve finale klop van Top Judo Nijmegen, maar wonnen nog wel brons.
Waar TJN niet baalde van de tweede plek, had Judo A-zeven daartoe wel meer reden. De net gemiste finaleplaats betekent ook een gemiste kans op promotie naar de hoofdklasse, waardoor de club ook volgend jaar in de eerste klasse uitkomt.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties