De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportmaandag, 22 januari 2007

Ufo Kievitshof vliegt in WH Geersen Prijs

Wolvega - Opnieuw werd er een draver uit de stal van Hugo Langeweg bijgeschreven op de erelijst van de Willem H Geersen Prijs. Deze semi-klassieker werd zaterdagmiddag op de drafbaan van Wolvega gewonnen door Ufo Kievitshof.

HANS SINNIGE
Het was in Wolvega tegelijk voorlopig ook de laatste keer dat deze pas vijfjarige draver op Nederlandse bodem in actie kwam. De hengst zal komende weken de subtop opzoeken in Frankrijk.
De Willem H Geersen Prijs is een jaarlijks eerbetoon aan de gelijknamige trainer en rijder die in zijn tijd de drafsport domineerde. Hij was 25 keer kampioen bij de rijders en 29 keer bij de trainers. Bovendien was hij tot nu toe de enige Nederlander die koersen als het wereldkampioenschap in Amerika en de Prix d’Amerique in Frankrijk won, beide met zijn wereldberoemde draver Hairos II. Geersen overleed in 1974 en een jaar later al werd de naar hem vernoemde koers op de agenda gezet.
Hugo Langeweg, de afgelopen dertien jaar trainerskampioen van Nederland, heeft de beste staat van dienst in de Geersen Prijs en dat werd zaterdag in Wolvega nog weer eens onderstreept. De door hem getrainde Ufo Kievitshof won met zoon Hugo junior zonder al teveel moeite.
,,Hij is klaar voor een start in Frankrijk. Volgend weekend loopt hij in Vincennes. Ik weet nog niet welke tegenstanders hij tegen gaat komen, maar zoals hij vandaag aanvoelde maakt me dat weinig uit. We moeten in deze vorm sowieso kansen hebben’’, meende junior.
De jonge kampioen werd, net als alle andere rijderskampioenen van 2006, uitgebreid in het zonetje gezet. Tijdens een sfeervolle huldiging werden de gouden kampioenshelmen uitgereikt. De jonge Hugo ontving zijn helm uit handen van Jan Wagenaar, ook al een icoon in de drafsport. De man die ondermeer dankzij Henri Buitenzorg elfmaal rijderskampioen van Nederland was had niets dan lof voor junior.
,,Ik herken in hem heel veel van mezelf. Voor de koers iets gespannen en in de koers heel alert en fanatiek bezig. Hij is nog jong en ik denk dat hij de komende jaren zeker nog wel zijn stempel op de sport zal blijven drukken’’, zei Wagenaar, die ondanks zijn hoge leeftijd zelf nog steeds af en toe in wedstrijdverband rijdt. ,,Maar ik volg de koersen nu wat vaker thuis, lekker voor de schotel. Dat vind ik machtig mooi.’’
In vrijwel alle omlijstende koersen in Wolvega deed de favoriet zijn plicht. Alleen Utopian Dragon verstoorde het feestje van de wedders door in de slotkoers Teunie Boszorg en Liberte Toujours nog op de streep te kloppen. De hengst is gefokt en in het bezit van de familie De Witte, voor wie 2007 niet mooier had kunnen beginnen. Ze turfden alweer hun vijfde winnaar en daarmee liggen ze op koers om de recordscore van 31 winnaars in 2006 te verbeteren.
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties