De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiomaandag, 22 januari 2007

Tweede vervoersinitiatief
Nij Beetsters hebben een eigen ‘spelersbus’
JITSKE VEENSTRA
Nij Beets - Met het hele sportteam in tien auto’s naar een wedstrijd rijden hoeft niet meer. Voortaan kunnen de verenigingen uit Nij Beets met zijn allen in een bus naar de plaats van bestemming worden gebracht. Het dorp heeft sinds dit weekeinde een eigen bus; speciaal voor alle verenigingen.
,,Het idee is in het café tussen twee koppen koffie door ontstaan”, vertelt Harry Noordhof van de vereniging Beets Op Pad (BOB), de initiatiefnemer van de busdienst. ,,Twee weken later hadden we een bus, en een jaar later de vergunning om te mogen rijden.” De bus werd via via voor een mooi prijsje op de kop getikt bij vervoersbedrijf Connexxion. Dat er een jaar op de vergunning moest worden gewacht, viel toch wel een beetje tegen, zegt Noordhof. ,,Dat hadden we niet verwacht. Maar het gaf ons wel mooi tijd de bus op te knappen.” De vergunning liet vooral op zich wachten omdat andere vervoersbedrijven protest aantekenden. ,,Ze zagen het als concurrentie, maar dat is absoluut niet het geval. Wij voeren geen lijndienst uit en zijn absoluut niet commercieel ingesteld.”
Iedereen die lid is van BOB, en dat zijn vrijwel alle verenigingen en clubs in het dorp, kunnen gebruik maken van de bus. ,,Er wordt per rit afgerekend, tegen kostprijs. Een rit van honderd kilometer kost zo’n 125 euro. Als je met zeventig man in de bus zit, is het zo’n drie euro per persoon.” BOB beschikt over acht vrijwillige chauffeurs, allen uiteraard met de benodigde papieren.
Noordhof verwacht dat de bus 25 tot dertig keer per jaar wordt ingezet. De eerste officiële rit is die met de klaverjasvereniging. ,,Op 10 februari is er een klaverjastoertocht door heel Fryslân. Dat is een toernooi in de bus waaraan 32 mensen meedoen. Dat kan prima; we hebben mooie tafeltjes in de bus gemaakt.”

Lijndienst

Nij Beets blijkt zeer initiatiefvol als het gaat om vervoer. Eerder dit jaar kreeg het dorp een rechtstreekse busverbinding met Beetsterzwaag, op initiatief van het dorpsbelang.
De bus van Akkrum (via Aldeboarn) naar Nij Beets bleef altijd tien minuten in Nij Beets wachten op overstappers uit bussen vanuit Heerenveen en Drachten en reed vervolgens terug naar Aldeboarn. Goh, dacht Melle van der Honing, van het dorpsbelang. In die tien minuten kan de bus ook mooi heen en weer naar Beetsterzwaag. Hij trok de stoute schoenen aan, belde vervoersbedrijf Arriva en niet veel later was het geregeld.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties