De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 22 januari 2007

Van Gelder (82) weet van geen ophouden

Heerenveen - Hij weet van geen ophouden. Zo snel als vroeger gaat het dan wel niet meer, maar de man zet nog steeds een prestatie van formaat neer. Max van Gelder is met zijn 82 jaar één van de oudste deelnemers aan het NK Masters in het zwembad van Sportstad Heerenveen.

Harmen de Vries
In totaal 344 deelnemers van 25 jaar en ouder streden het afgelopen weekeinde om de prijzen. De deelnemers zijn opgedeeld in leeftijdscategorieën van steeds vijf jaar. Op die manier maken alle deelnemers op een eerlijke manier kans om de snelste te zijn. Maar liefst 55 records werden verbeterd.
Van Gelder is een van de twee zwemmers in de categorie 80 tot 85 jaar. Ver hoefde hij niet te reizen want hij woont pal tegenover het zwembad van Sportstad Heerenveen. Dat is ideaal, want op die manier kan de zwemmer nog dagelijks zijn trainingsuren maken. Dat werpt duidelijk zijn vruchten af want hij beschikt nog steeds over een uitstekende conditie.
De fanatieke zwemmer is geboren in Indonesië en woont sinds 1960 in Fryslân. ,,Vanaf mijn dertiende ben ik al bezig met zwemmen. Vroeger speelde ik in het nationale waterpoloteam,” zegt Van Gelder.
,,Op de Olympische Spelen van 1948 in Londen haalden we de bronzen medaille. Dat is toch wel een hoogtepunt geweest; ik denk er nog vaak met plezier aan terug.” In die tijd werden waterpoloërs ook gevraagd om voor hun land uit te komen op de verschillende zwemnummers. ,,Een zwemmer was in die tijd dus behoorlijk allround.”
,,Ik heb de zwemsport altijd mooi gevonden”, zegt Van Gelder. ,,Nooit heb je last van blessures. Het is een hele gezonde bezigheid.” Vroeger was het moeilijk om je brood te verdienen als zwemmer. ,,Daarom heb ik altijd hard moeten werken om rond te kunnen komen. Tegenwoordig is het gelukkig wat beter geregeld. Maar een zwemmer verdient nog altijd veel minder dan bijvoorbeeld een voetballer.”
Van Gelder vindt het nog steeds prachtig om te zwemmen tijdens de landelijke en internationale Masters toernooien. ,,Je komt veel makkers van vroeger tegen”, vertelt Van Gelder. ,,Dat maakt een weekend als dit extra mooi.” De 82-jarige zwemmer beleefde één van zijn topdagen tijdens het WK van 2004 in Italië, met in totaal 8.000 deelnemers. ,,Toen was ik op verschillende nummers de snelste van mijn leeftijd.”
De Masters-toernooien vormen een aparte discipline in de zwemwereld. ,,Het is onmogelijk voor iets oudere mensen om de jeugd bij te houden”, vertelt Klaas Jan van Overbeeke van de Nederlandse zwembond (KNZB). Naast zijn organisatietaken doet Van Overbeeke een gooi naar de prijzen in de categorie 40-45 jaar. ,,Ik heb de spanning van een toernooi nodig om me op te laden, dan kan ik ergens naar toe werken. Dat geldt voor veel van de deelnemers dit weekend.” Dat verklaart meteen de reden van het bestaan van de Masters-toernooien. ,,Het is toch een NK, de zwemmers zijn dus echt de snelste binnen hun leeftijdscategorie.”
Er werd in het afgelopen weekeinde behoorlijk hard gezwommen in Heerenveen; heel wat records sneuvelden het afgelopen weekeinde in het 25 meter lange bad. Zestien zwemmers verbraken in totaal 51 Nederlandse records. Als slagroom op de taart werden er vier internationale records verbroken. Atie Pijtak-Radersma, de vrouw die eerder in haar carrière aan de Olympische Spelen deelnam, verbeterde het Europese record op de 200 meter vrije slag. Met een tijd van 2.22,30 is ze de snelste zwemster van Europa in de leeftijdscategorie van 50 tot 54 jaar.
Robert Weyhenke beleefde een topweekend in Heerenveen want de jongere oudere verbrak zowel het Europese- als het wereldrecord op de 100 meter wissel in de categorie 55 tot 59 jaar. Met een tijd van 1.04,34 mag Weyhenke zich met recht ’s werelds snelste zwemmer noemen in zijn leeftijdsklasse.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties