De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 22 januari 2007

Heerenveen voelt zich benadeeld

Eindhoven - Twee strafschoppen en een snelle rode kaart deden SC Heerenveen zaterdagavond in de eerste wedstrijd na de winterstop in Eindhoven lelijk de das om. De formatie van trainer Gertjan Verbeek leed een reguliere nederlaag bij koploper PSV, de zevende op rij in de lichtstad, maar voelde zich flink benadeeld door arbiter Roelof Luinge.

BERT KALTEREN
Heerenveen had zich heel wat anders voorgesteld van de start van de tweede helft van de competitie, waarin de Friezen een gooi hopen te doen naar een topvijf klassering. Dan zal er nog wel wat moeten gebeuren, want ondanks de negatieve hoofdrol van de arbiter, valt er nog wel wat bij te spijkeren voor Verbeek cs. Er ging heel veel fout bij de Friezen, die vaak een stap te laat waren en uitermate slordig speelden.
PSV - Heerenveen 3-1
Binnen een kwartier liep Heerenveen in Eindhoven eigenlijk al achter de feiten aan. Daarvoor verscheen PSV al vier keer dreigend voor doelman Brian Vandenbussche. Het ging mis toen Calvin Jong-A-Pin zich zijn eigen strafschopgebied vergreep aan Jefferson Farfán. De jonge verdediger pakte de Peruviaan bij het schouder, waarna Farfán heel gemakkelijk naar de grond ging. Luinge gaf een strafschop en stuurde Jong-A-Pin met ‘rood’ van het veld.
,,De overtreding was aan de buitenkant van het strafschopgebied. Om dan én een penalty én een rode kaart te geven is wel heel erg zwaar’’, vond Verbeek. ,,We hadden ons voorgenomen om te winnen. Dat is met elf tegen elf al moeilijk, laat staan als je met tien man komt te staan. Dat was een hard gelach.’’ Daarmee was de Friese hoop, nadat de heenwedstrijd in Heerenveen eerder dit seizoen in 0-0 was geëindigd, eigenlijk al vervlogen.
PSV-trainer Ronald Koeman was niet verbaasd over de dubbele sanctie, maar pleit wel voor eenduidigheid: ,,Je weet in Nederland nooit welke beslissing een scheidsrechter neemt. Een overtreding als deze wordt niet altijd zo bestraft. Daardoor weet je niet wat de juiste beslissing is. Ik vind dat alle scheidsrechters óf wel óf niet een rode kaart moeten geven. Dat weet iedereen waar hij aan toe is.”
De Belg Timmy Simmons deelde vanaf de stip het eerste speldenprikje uit. Toch kende de formatie van Verbeek na die eerste tegenslag een korte opleving. Terwijl PSV zich instelde op de nieuwe situatie binnen de lijnen, profiteerde Heerenveen juist van de desorganisatie. Paul Bosvelt bediende Lasse Nilsson op rechts en die zette Afonso Alves met een fraaie steekpass vrij voor doelman Gomes.
De Braziliaan gleed langs zijn landgenoot en prikte de bal vanuit een moeilijke hoek koelbloedig tegen de touwen van het Eindhovense doel voor een historische treffer. Met zijn negentiende competitiedoelpunt is Alves clubtopscorer en nu al de meest succesvolle schutter ooit van de Friese ploeg.
Maar de vreugde was van korte duur. Bij de eerste de beste tegenstoot dolde Arouna Koné Jakob Poulsen in het strafschopgebied en liet vervolgens Vandenbussche nog geen minuut later met een zondagschot kansloos in de lange hoek, 2-1. Die klap kwamen de Friezen niet meer te boven. Poulsen schoot daarna nog één keer van afstand naast het doel van Gomes en dat was één van de twee doelpogingen, tegen elf voor de thuisclub, voor rust.
PSV hoefde zich niet overmatig in te spannen en kreeg tien minuten voor rust de gelegenheid van Luinge om het verschil vanaf de stip nog wat verder uit te breiden. Het was de tiende strafschop die de Friezen dit seizoen tegen kregen en dat is misschien ook wel een clubrecord. In zijn nieuwjaarstoespraak spraak voorzitter Koos Formsma nog de hoop uit dat het na de winterstop beter zou gaan. Ook die hoop werd zaterdagavond al in een vroeg stadium de bodem in geboord.
Phillip Cocu speelde Farfán in het Friese strafschopgebied aan en ditmaal deed een ‘schouderklopje’ van Michael Dingsdag de Peruviaan onderuit gaan. ,,Daar wil ik het niet eens over hebben. Het is te belachelijk voor woorden om daar een strafschop voor te geven. Ik denk dat Luinge ons echt heeft benadeeld’’, vond Verbeek. Farfán velde zelf het vonnis van elf meter en daarmee was de partij definitief gespeeld.
Na rust werd duidelijk dat beide partijen elkaar in het resterende deel van de wedstrijd geen pijn wilden doen. Verbeek was genoodzaakt Nilsson - die kampte met een hamstringblessure - naar de kant te halen ten faveure van Michael Bradley, waardoor de Friese aanval nagenoeg werd onthoofd. Met Bradley als gelegenheids linksback probeerde Verbeek de Eindhovense dadendrang met succes in toom te houden.
,,We hebben geprobeerd om na rust de schade beperkt te houden. Ik heb wel een ploeg gezien met veerkracht; ze hebben de kop niet laten hangen’’, vond de Jubbegaster oefenmeester. ,,Mijn ploeg heeft gedaan wat mogelijk was, maar we konden weinig terug doen. Daarvoor was PSV te sterk.”
Maar PSV geloofde het eigenlijk ook wel na 45 minuten. Koeman haalde ook een aanvaller (Patrick Kluivert) naar de kant voor middenvelder Mika Väyrynen. De Eindhovenaren namen veel gas terug en kregen wel een aantal doelpogingen, maar overtuigend was het allemaal niet. Met name het thuispubliek had reden om zich daardoor wat bekocht te voelen. Met een vrije trap op de paal van Farfán, na weer een buiteling van hemzelf, bracht het Eindhovense publiek de handen nog eens op elkaar. En in de extra tijd haalde Bradley een inzet van invaller Diego Tardelli van de lijn.
PSV - SC Heerenveen 3-1 (3-1). 14. Simons 1-0 (strafschop), 21. Alves 1-1, 22. Koné 2-1, 35. Farfán 3-1 (pen.). Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 32.212. Rode kaart: 14. Jong-A - Pin (SC Heerenveen). Gele kaart: Farfán (PSV), Vandenbussche, Breuer (SC Heerenveen).
PSV: Gomes; Kromkamp, Da Costa, Alex en Salcido; Mendez (62. Culina), Simons en Cocu; Farfán, Kluivert (46. Väyrynen) en Koné (78. Tardelli).
SC Heerenveen: Vandenbussche; Poulsen, Breuer, Dingsdag en Jong-A-Pin; Hanssen, Bosvelt (75. Johnson), Prager en Pranjic; Nilsson (46. Bradley) en Alves (80. Tarvajärvi).

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

ik heb altijd de smoor in als we verliezen maar als de spelers hun handen
thuis houden in het strafschop gebied heb je ook niet de kans dat je een
strafschop tegen krijgt want die scheidsrechters zitten ook niet op een
lijn en fluiten toch in het voordeel van de topclubs

bertus, jirnsum - donderdag, 25 januari 2007


sport
Familieberichten
Advertenties