De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Dossiermaandag, 5 maart 2007

Op campagne; ‘Zeg, we gaan toch niet nuanceren, hč’
GOOS BIES
Dokkum - ,,Wilt u een folder? En een muntje voor de winkelwagen, altijd gemakkelijk.” Kandidaat-Statenlid Otto van der Galiën van de VVD, niet te verwarren met zijn gelijknamige neef van de SGP, heeft zichtbaar lol in de laatste loodjes van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Aan het begin van de Hoogstraat in Dokkum vangt hij strategisch al het winkelend publiek op, alvorens zij even verderop langs de standjes van de andere partijen lopen.
De provincie Fryslân houdt deze zaterdag open dag, wat inhoudt dat de lijsttrekkers van de dertien politieke partijen en hun secondanten in een bus door de provincie toeren en in Dokkum, Drachten, Heerenveen, Sneek en Harlingen het debat met elkaar aangaan. ,,Geen obligate prietpraat, maar op elk standpunt duidelijk stelling nemen”, zegt debatleider Aize Bouma in de vroedschapskamer. Een mooie intieme kamer voor deze gelegenheid, aldus Doet de Vries van de gemeente Dongeradeel. De kamer is tot de nok gevuld met de achterban van de lijsttrekkers; ruimte voor de burger - die het toch al laat afweten - is er niet.
De burgers komen wel in de winkelstraat in aanraking met folderende politici. De FNP doet goede zaken. Van hun sticker met de tekst ‘Ik hâld fan Fryslân’ moesten 15.000 exemplaren worden bijbesteld. ,,It is roversguod”, verzekert Statenlid Pytsje de Graaf. In Dokkum heeft elke partij een ander tierelantijntje in de aanbieding. De ChristenUnie deelt zakjes uit voor een eerlijk Senseo-kopje koffie van Max Havelaar, de PvdA biedt rode rozen aan en GrienLinks milieuvriendelijke bekers die op het werk plastic bekers uit de koffie-automaat kunnen vervangen. Het CDA probeert met een snoepje de kiezer te verleiden. Uit het papiertje kan een rood of groen snoepje komen. ,,Het idee erachter? Eh... Bij het CDA sta je altijd voor een verrassing”, antwoordt Statenlid H. van der Veen. En dan de SP. Die geeft schuursponsjes in de vorm van een tomaat weg. ,,Waarom? Eh... Er valt nog heel wat schoon te maken.”

Gastvrouw

De zestienjarige Femke Tamsma uit Kootstertille, eerstejaars scholiere secretarieel management, legt met een klasgenoot uit wat er aan de hand is. ,,Er zijn op 7 maart provinciale verkiezingen. Bij de kraampjes kunnen de mensen u helpen bij het maken van een keus.” Het is een soort stageklus. Iedereen moet een dag gastvrouw zijn en dan is deze klus voor de provincie wel ,,heel leuk”, vindt Femke. ,,Ik wist niks van de verkiezingen, maar het interesseert me nu toch wel.”
Voor de scholieren is te hopen dat ze wijzer zijn geworden van de uitleg bij de stands, dan de enkele neutrale toeschouwer bij het debat in het oude stadhuis. Dat een debat met stellingen die met eens, oneens of neutraal moeten worden beantwoord niet werkt, weet iedereen die wel eens een stemwijzer heeft ingevuld. Voor nuance is geen plaats. Op de stelling ‘Het Lauwersmeer moet weer zout worden’ verdelen de lijsttrekkers zich keurig achter de tafels met de bordjes Eens, Neutraal en Oneens. Hé, wat is dat, Anita Andriesen van de PvdA achter het bordje Oneens. Dat is nieuw. ,,Maar dat betekent niet dat we automatisch kiezen voor zoet water. Wij kiezen voor een beheersplan met zoet/zoutwater-ingrediënten”, legt Andriesen uit.,,Zeg, we gaan toch niet nuanceren, hč. Dan begrijpt geen hond er meer iets van”, roept debatleider Bouma.
Het politieke debat in Dokkum wordt gekenmerkt door spraakverwarring. De FNP, ChristenUnie en Gemeentebelangen Friesland zijn voor de stelling dat ‘er een miljoen euro moet komen voor bestrijding van de werkloosheid in Noordoost-Fryslân’. Het CDA, de PvdA en de VVD zijn tegen, want zij willen daar veel meer aan uitgeven. Dat willen de andere partijen natuurlijk ook.
CDA-lijsttrekker Galema is na afloop niet tevreden. ,,Raze en roppe, jammer”, zo evalueert hij met zijn campagneteam. Terwijl de lijsttrekkers met de bus verder trekken naar Drachten, klampt Otto van der Galiën onvermoeibaar voorbijgangers aan. ,,7 maart verkiezingen mevrouw”, zegt hij. ,,Dat weet ik wel. We zijn er al uit”, antwoordt I. Mellink, de aangeboden folder afwimpelend. Wat het dan wordt? ,,In elk geval geen VVD”, lacht haar partner.

Bezoekers

In totaal kwamen 2200 belangstellenden af op de open dag van de provincie Fryslân. Dat is zo’n 10 procent meer dan vier jaar geleden. Topper was Sneek waar de hele dag door mensen zijn rondgeleid door het aquaduct in aanbouw. Ook de boot in Harlingen trok de hele dag door veel publiek. In Dokkum, Drachten en Heerenveen was het wat minder druk maar ook hier kwamen verspreid over de dag enkele honderden bezoekers.
In totaal hielden tien van de twaalf provincies open huis; Noord-Holland en Gelderland hielden de deuren dicht. Volgens een woordvoerster van Noord-Holland trekt een open dag ,,vooral ambtenaren en het partijkader met hun familie”. De woordvoerder van de provincie Noord-Brabant spreekt dat met klem tegen. ,,Mensen komen uit alle hoeken en gaten van Brabant naar het provinciehuis en we zien maar weinig bekende gezichten.” De belangstelling was zo groot, dat de deuren van het provinciehuis al een half uur eerder dan gepland open gingen. ,,Vier jaar geleden trokken we ongeveer 3500 belangstellenden, nu waren dat er al 6000”, aldus de woordvoerder.
In Groningen werd de open dag niet in het provinciehuis gehouden maar op vier verschillende locaties. Elke plek had een ander thema, zoals verkeersveiligheid en natuur. De bezoekers konden een spoedcursus ‘Gronings’ volgen, of een boottocht maken over het Blauwe Meer. ,,Het zijn hele concrete zaken die dichtbij de mensen liggen, waarmee we willen laten zien wat de provincie doet”, aldus een woordvoerster.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties