De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Dossiermaandag, 5 maart 2007

Statenleden en gedeputeerden: PvdA en CDA gelijkop, FNP in college
Nek-aan-nek race in Staten
Leeuwarden - Statenleden en gedeputeerden voorzien op 7 maart bij de provinciale verkiezingen in Fryslân een nek-aan-nek race tussen PvdA en CDA. Dat blijkt uit een enquête van het Friesch Dagblad onder de helft van de huidige leden van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. Beide partijen zouden uitkomen op twaalf zetels.
De grootste partij krijgt het initiatief bij de collegeonderhandelingen. Uit de enquête blijkt dat onder PvdA’ers er een zeer grote voorkeur is om met het CDA en de FNP te regeren. Er valt ook uit op te maken dat het CDA de eerdere optie van lijsttrekker Galema laat varen om straks met enkel CDA en PvdA een college te vormen. De christendemocraten willen de VVD of de FNP erbij, waarbij er een verrassende voorkeur is van prominente leden voor de FNP.
Momenteel wordt het college gevormd door CDA, PvdA en VVD. De ChristenUnie als derde collegepartij wordt door enkele leden van oppositiepartijen als mogelijkheid geopperd.
Binnen het CDA gaan nog steeds serieuze stemmen op om straks Commissaris van de Koningin Nijpels een portefeuille te geven in het college. Lijsttrekker Galema liet daarover al eens voorzichtig een ballonnetje op. Nijpels moet de portefeuille innovatie, technologie en universitair onderwijs krijgen, vindt een van de CDA’ers.
De commissaris houdt zich desgevraagd op de vlakte over de ideeën bij de christendemocraten. ,,Als het ter sprake komt, zal ik officieel reageren”, aldus Nijpels. Hij voorziet wel complicaties. ,,In Nederland is het zéér ongebruikelijk dat een commissaris een portefeuille bezit, maar ik ben altijd in voor een experiment. Het zou ook kunnen dat ik een prominente rol krijg in a-politieke onderwerpen als energie of de uitvoering van de toekomstideeën uit Fryske Fiersichten.”
Volgens de prognose van de Statenleden en gedeputeerden zou de FNP met vijf zetels de derde partij van Fryslân worden en opnieuw de VVD voor blijven, die op vier zetels blijft steken. De SP geeft de Tweede Kameruitslag, toen ze derde partij van Fryslân werden en omgerekend op zeven zetels uit zouden komen, volgens de geënquêteerden geen vervolg. Er wordt uitgegaan van drie of vier zetels. De ChristenUnie komt uit op twee of drie zetels en GrienLinks houdt twee zetels over. Van de kleintjes en nieuwelingen komt volgens de ervaringsdeskundigen alleen Gemeentebelangen Friesland misschien nipt in de Staten.
Enkele Statenleden maken zich zorgen over de inkrimping van de Staten na de verkiezingen (van 55 naar 43). ,,Doordat bij de samenstelling van de kandidatenlijsten onvoldoende rekening is gehouden met de inkrimping zal het aantal Statenleden met veel kennis drastisch verminderen”, aldus een CDA-Statenlid. ,,De ambtenaren zullen het nu nog meer voor het zeggen krijgen. Het vertolken van de rol als volksvertegenwoordiger wordt nog veel lastiger. Ik ben bang dat de kloof tussen politiek en burgers alleen maar groter wordt.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties