De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Sportmaandag, 5 maart 2007

Kramer slaat toe in zeldzame eindsprint
Drachten - Het gebeurt zelden dat een wegloop uitdraait op een eindsprint. Zaterdag was dat wel het geval tijdens de 10 kilometer van Drachten. Gerrit Kramer, 40 jaar inmiddels, heeft nog steeds een vlijmscherpe spurt in de benen. Het leek alsof medevluchter Benjamin Kok stil stond, waardoor Kramer toesloeg in de zeldzame eindsprint van de wedstrijd.
Kramer (Bolsward) en Kok (Jistrum) bepaalden het beeld van de loop, met start en finish op het atletiekcentrum. Na ongeveer twee kilometer liep Kramer weg uit een grote kopgroep en kwam alleen aan de leiding. Pas halverwege de race had Kok het gaatje dicht gelopen. ,,Het was helemaal niet de bedoeling om afstand te nemen, maar ik nam kop over en merkte opeens dat ik los lag. Omdat ik wist dat we later de wind tegen zouden krijgen, heb ik Kok er weer bij laten komen”, vertelde Kramer.
Het was duidelijk dat de strijd om de winst zou gaan tussen de beide koplopers, want halverwege was er een verschil van 150 meter met Riekele Kobes (Nij Beets) en Jan Scheenstra uit Zuidveen. Kramer maakte er een tactisch spel van en liet Kok al het kopwerk doen. Hij wachtte tot het opkomen van de atletiekbaan en sprintte toen keihard weg. ,,Behalve Erik Negerman is er geen Friese wegatleet sneller dan ik. Ik wist dat de overwinning voor mij zou zijn”, lachte de winnaar na de finish, die hij na 32 minuten en 55 seconden passeerde. Kok volgde zeven seconden later.
Kramer zei dat de tijd voor hem niet zo belangrijk was. ,,Ik ging voor de zege. Ik ben in voorbereiding voor de marathon van Rotterdam. Morgen staat er weer een duurloop van dertig kilometer op het programma. Ik heb deze week ook geen gas teruggenomen en hard doorgetraind. Als ik uitgerust ben, moet ik onder de 32 minuten kunnen.”
Nummer twee Kok voelde zich niet echt een verliezer. ,,Na de crossen ben ik op wintersport geweest en ik wilde vandaag kijken waar ik sta. Het doel was vlak te lopen en daarom ben ik in het begin niet met Kramer meegegaan. Op een gegeven moment kwam ik er bij en was het erop en erover. Hij heeft daarna constant achter mij gelopen. Toen we de baan opkwamen wist ik dat het voor mij een gelopen koers was. Ik ben tevreden over mijn tijd. Die biedt perspectief. Binnenkort wil ik een halve marathon lopen, maar ik weet nog niet welke.”
Kobes viel net buiten het podium, maar zijn progressie is opmerkelijk. De pas 20-jarige atleet doet iets meer dan een jaar aan atletiek en beschikt over veel talent. Met een tijd van 33 minuten en 54 seconden verbeterde hij zijn onlangs in Schoorl gelopen record met tien seconden.
Bij de vrouwen stond op Mariska Kramer-Postma geen maat. De Drachtster wilde onder de 36 tellen lopen, maar het werd 36,44. ,,Bij het verlaten van de baan verstapte ik mij”, zei ze. Yvonne Wessels uit Steenwijk werd tweede op 5 minuten en 37 seconden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties