De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Regiomaandag, 5 maart 2007

Plan voor vroeg stappen krijgt bijval
Leeuwarden - Hannie Gorter en Myriam Loonen, de moeders uit Siegerswoude die een handtekeningenactie zijn begonnen voor vroegere sluitingstijden in de horeca, hebben massaal bijval gekregen van lezers van het Friesch Dagblad. Zaterdag schreef deze krant over het initiatief van de vrouwen, die pleiten voor een landelijke verandering in de ‘staptijden’ van jongeren. Die gaan volgens de moeders steeds later de deur uit en blijven zo langer thuis om ‘in te drinken’.
Lezers reageerden positief. ,,Het is tijd dat er mensen zijn die een actie beginnen tegen het beleid wat er bestaat, want daar wordt de jeugd niet beter van”, was een van de reacties. ,,Stug volhouden dames!”
Sjoerd Galema van het CDA Fryslân heeft zijn steun aan de vrouwen al toegezegd. ,,Er moet een beweging op gang komen”, vindt hij. ,,Het is net als met het rookverbod. Daar moesten we met z’n allen eerst ook niets van hebben en nu wordt er al over gesproken alsof het de normaalste zaak van de wereld is.” Een nieuwe gedeputeerde voor Jeugdzaken, die de partij graag in het nieuw te vormen college ziet, zou dit onderwerp volgens Galema heel goed kunnen oppakken.
Koninklijke Horeca Nederland is vooralsnog minder positief. ,,Natuurlijk zijn alle goede ideeën welkom”, zegt woordvoerder A. van der Klis. ,,Maar er zijn al veel horeca-ondernemers geweest die geprobeerd hebben eerder te openen en eerder te sluiten, zonder succes. Het werkt gewoon niet. Veel jongeren hebben van alles te doen op zaterdagavond, voordat ze op stap gaan. Ze zijn druk met baantjes en verenigingen.”
Als de jeugd voortaan opeens om twee uur op straat zou staan, zou dat volgens Van der Klis bovendien tot overlast op straat zorgen. ,,Het is niet voor niets dat gemeenten de uitgaansgelegenheden liever wat langer open houden.”

Onderzoek

Woordvoerder M. Seuninga van Verslavingszorg Noord Nederland is sceptisch over het plan. ,,Het is bekend dat jongeren indrinken voor ze op stap gaan. Dat heeft ook met de hoge drankprijzen in uitgaansgelegenheden te maken. De vraag is wat er gebeurt als ze vroeger op straat staan. Misschien komen er dan wel afterparty’s en ondergrondse feesten en wordt er uiteindelijk net zo veel of nog meer gedronken.”
Ook B. Soenveld, functionaris gezondheidsbevordering bij GGD Fryslân, is bang voor een verschuiving van indrinken naar ‘nadrinken’. ,,Er zou eerst eens onderzoek gedaan moeten worden naar de effecten van zo’n maatregel”, vindt hij. ,,Er zou eens een experiment gedaan moeten worden in bijvoorbeeld één stad of regio. Als dan blijkt dat vroegere uitgaanstijden een positief effect hebben op het drinkgedrag van jongeren, dan zijn we er zeker voor.” Een onderzoek is volgens hem zeker de moeite waard. ,,Het idee op zichzelf klinkt goed.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties