De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Sportmaandag, 5 maart 2007

Wereldrecords komen ook schaatser uit Oudeschoot niet aanwaaien
Kramer moet er gewoon hard voor werken
Calgary - Nog even drie wereldtitels pakken in Salt Lake City en de missie van schaatser Sven Kramer is voor dit seizoen voltooid. Het lijkt voor het fenomeen uit Oudeschoot allemaal net zo gemakkelijk gezegd als gedaan. Dat is, zo zei de Fries, in ieder geval een groot misverstand. ,,Ik doch der miskien wol mear foar as wa dan ek.
Ogenschijnlijk met groot gemak verbeterde Kramer zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden van Calgary zijn eigen wereldrecord op de 5000 meter. Hij kwam uit op 6.07,48, waarmee de 6.08,78 van Salt Lake City twee jaar geleden al weer uit de boeken verdween. In de laatste drie rondjes bleef hij onder de 29 seconden. ,,En dat is dochs net sa min?
Hij lijkt te spelen met tijden en records, maar volgens Kramer is dat slechts schijn. ,,Fan my sels ha ik in maklike slach. Dan liket it krekt as dat it allegear fansels giet. Mar leau my, dat is net sa. Ek myn fuotten dogge sear yn san race.
Kramer werd dit seizoen Europees en wereldkampioen allround en verbeterde het wereldrecord op de 10.000 en de 5000 meter. Hij won in Calgary zijn eerste wereldbeker, in het eindklassement van de lange afstanden. Voor de WK afstanden van deze week in Salt Lake City wil hij zegevieren op zijn beide specialisaties plus de ploegachtervolging.
Of hij in zijn opzet slaagt, dat is eigenlijk nauwelijks nog een vraag. Het enige waar de kenners over dubben, is met hoeveel seconden Kramer zijn beide wereldrecords in de Oval van Utah gaat aanscherpen. Want als Sven Kramer zegt dat hij gaat winnen dan doet hij dat doorgaans ook. Hij is als schaatser aan het uitgroeien tot een grootheid. En dat voor iemand die eigenlijk nog maar aan het begin van zijn loopbaan staat.
Voor de wereldrecords gaat hij niet naar Salt Lake City, zo gaf Kramer afgelopen weekeinde trouwens zelf aan. ,,It giet dan om de titels. As dr dan in toptiid foar noadich is, wat ik seker net tslt, dan moat dat der mar by. Mar dat is foar my no net de haadsaak.
In Calgary deed het verhaal de ronde dat hij een wereldrecord had gereden in Canada omdat hij twijfelde aan de kwaliteit van het ijs van Salt Lake. Dt ontkende hij zelf in ieder geval. ,,Ik fielde my gewoan goed. En sa as ik no riid, giet de ynspanning net ten koste fan myn prestaasjes takommende wike. Ik gie net stikken.
Aanvankelijk had Kramer aangekondigd in Calgary niet op een wereldrecord uit te zijn. Komende donderdag al staat immers de wereldtitelstrijd op de 5000 meter op het programma. ,,Mar fan it begjin fan de race f gie it gewoan goed, gaf hij na afloop als verklaring. ,,Ik hie traind op in hurde iepening. En dy kaam der ek t mei 17,75.
Kramer gaf aan dat het vervolgens toch gemakkelijk ging en zelf al gauw in de gaten kreeg dat een echte toptijd er aan zat te komen. ,,Op dizze baan nimme je de snelheid dyt je yn it begjin al pakke hiel maklik mei yn de rest fan de race. Drom koe ik trochgean. Ik hie dan sels ek al gau it idee dat it wrldrekord der wol yn siet.
Zeven keer is er nu onder de 6.10 gereden op de 5 kilometer. Kramer deed dat vier keer, de Amerikaan Chad Hedrick presteerde dat tweemaal, Carl Verheijen, die zaterdag in het spoor van zijn ploeggenoot Kramer naar zilver reed, n keer.
Kramer lijkt het als geen ander in zich hebben om als eerste de magische grens van de zes minuten te slechten. Zelf dacht hij dat dit over een jaar of drie gaat gebeuren. Dat zou dan kunnen in Vancouver, 2010. Volgende week is wat vroeg, denkt de Fries zelf. ,,Mar siz fansels noait noait. Op dit moment zit er niet meer in. ,,Dizze race wie echt folle bak. Ik hie der net mear thelje kinnen.
Kramer zei dat hij zijn wedstrijden heel zorgvuldig uitkiest. ,,Mar drt ik oan de start ferskyn, dr wol ik ek maksimaal prestearje. Ik riid dit hiele jier al hiel maklik. No moat ik dit noch trije races fol sjen te hlden. En dan hat it wol efkes moai west foar dizze winter.
Sven Kramer staat klaar voor de 5000 meter die hem al weer een wereldrecord oplevert. ,,No moat ik dit noch trije races fol sjen te hlden, zegt met het oog op de wedstrijden deze week. Foto: ANP
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties