De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportmaandag, 5 maart 2007

Friezen winnen opnieuw bij Ajax
Heerenveen bewijst gelijk van Verbeek

Amsterdam - De afgelopen weken bleef SC Heerenveentrainer Gertjan Verbeek, ondanks de tegenvallende resultaten van de laatste weken, geloven in een topvijf klassering. Gisteren bewees zijn ploeg in de Amsterdam Arena het gelijk van de oefenmeester. Dankzij een stunt in het uitduel tegen Ajax is de doelstelling plotseling weer een reële optie geworden.

Verdediger Calvin Jong-A-Pin (l.), in een innige omarming met Klaas Jan Huntelaar, keerde gistermiddag terug in de basis bij Heerenveen, dat Ajax in eigen huis versloeg. Foto: ANP
BERT KALTEREN
Na twee gelijke spelen (FC Groningen en Vitesse) en twee nederlagen (FC Twente en Roda JC) kwam de zege bij Ajax voor de Friezen op een heel goed moment. Dat onderkende de oefenmeester van Heerenveen, al ontkende Verbeek dat hij ooit één moment bang is geweest dat zijn ploeg een plaats bij de eerste negen - en deelname aan de play offs - zou mislopen. ,,We gaan nog steeds voor de topvijf. We hoeven er ook niet over te praten of we de play offs halen, want we moeten wel een heel slecht jaar hebben, willen we op de tiende plaats eindigen.”

Ajax - Heerenveen 0-1

Daar waar Heerenveen vorige week na het verlies in Kerkrade uitgerangeerd leek voor een plaats bij de eerste vijf, hing de vlag er na de overwinning tegen Ajax weer heel anders bij. De Friezen bezetten sinds gisteren weer de zesde plaats en het gaatje met de nummer vijf Feyenoord, dat volgende week op bezoek gaat bij AZ, is zes punten. ,,Het is stuivertje wisselen en alle clubs lopen averij op. We moeten gewoon zelf winnen en de eerstkomende vijf wedstrijden liggen er zeker mogelijkheden.” Heerenveen sluit de competitie af met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord en moet een week eerder nog op bezoek bij AZ.
Het duel tegen Ajax was in elk geval goed voor het zelfvertrouwen van de Friezen, dat de laatste vier weken danig op de proef werd gesteld. ,,Ik denk dat de manier waarop we spelen een compliment waard is. En als je goed voetbalt, dan win je ook wedstrijden”, aldus Verbeek. Dat gebeurde evenwel niet, maar ook daar had de Jubbegaster een simpele verklaring voor. ,,Het probleem was dat we te weinig mensen hebben die een doelpunt maken.”
Wat dat betreft was er gistermiddag ook goed nieuws van het Friese front, want de rentree van topscorer Afonso Alves is aanstaande. ,,De verwachting is dat hij woensdag weer met de groep zal meetrainen.” Maar ook zonder de Braziliaan bleek Heerenveen gisteren in staat de weg naar het net te vinden. Dat gebeurde na ruim een kwartier spelen. Na voorbereidend werk van Gonzalo García-García liep Lasse Nilsson handig weg uit de rug van Jaap Stam en gaf de Amsterdamse doelman Maarten Stekelenburg het nakijken, 0-1.
,,We begonnen verdedigend veel te slap. Het mag toch niet gebeuren dat een speler van Heerenveen vrij voor het doel komt in een vijf-tegen-twee situatie. Het was een slechte wedstrijd”, vond Ajax-trainer Henk ten Cate. Verbeek had zijn basisopstelling iets aangepast aan die van de Amsterdammers. Zo begon hij met Calvin Jong-A-Pin, na zijn goede optreden bij de beloften, als linkerverdediger, waardoor Michel Breuer op rechts werd belast met de bewaking van Ryan Babel. Gianni Zuiverloon kreeg als rechtermiddenvelder de voorkeur boven Jakob Poulsen.
,,,Ik vond dat Calvin Jong-A-Pin na zijn rode kaart tegen PSV recht had op een herkansing”, zei Verbeek. De Friese organisatie stond goed, al had Heerenveen niet over geluk te klagen dat Ajax voor rust verzuimde de stand gelijk te trekken. Dat was enerzijds een verdienste van doelman Brian Vandenbussche, maar aan de andere kant ook een gebrek aan scherpte bij de thuisclub. Dat gold met name voor Klaas Jan Huntelaar, die drie keer in kansrijke positie verzaakte. Ook Jaap Stam en Babel lieten goede mogelijkheden liggen.
Na de hervatting kwam de zege van de Friezen eigenlijk niet meer serieus in gevaar. Vanuit de gekozen strategie speelde Heerenveen heel verbeten en daar wist Ajax, dat wel druk uitoefende, nauwelijks raad mee. De Amsterdammers speelden met te veel mensen voor de bal en konden de Friese defensie niet in verlegenheid brengen. ,,Daardoor speelden we Heerenveen, dat goed georganiseerd speelde, in de kaart”, vond Ten Cate. Alleen in de laatste tien minuten zette Ajax nog aan, maar toen wilde Vandenbussche niet meer van capituleren weten.
Aan de andere kant kreeg Heerenveen ruimte, maar verzuimde daar in aanvallend opzicht van te profiteren. De beste mogelijkheid kwam op naam van invaller Poulsen, die na een steekpass van een andere invaller, Michael Bradley, de onderkant van de lat raakte. En dus boekte Verbeek in zijn derde seizoen als hoofdtrainer van de Friezen zijn tweede zege in de Arena en na de 0-0 van vorig jaar is zijn ploeg in competitieverband zelfs nog ongeslagen op Amsterdamse bodem. Pagina 13: ‘Vijfde plek is voor ons nog steeds haalbaar’
Ajax - Heerenveen 0-1 (0-1). 17. Nilsson 0-1. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 50.000. Gele kaart: Hansson en Jong-A-Pin (Heerenveen).
Ajax: Stekelenburg; Heitinga, Stam (46. Ogararu), Grygera en Emanuelson; Perez (61. Leonardo/75. Manucharyan), Gabri en Sneijder; De Mul, Huntelaar en Babel.
Heerenveen: Vandenbussche; Breuer, Dingsdag, Hansson en Jong-A-Pin; Zuiverloon (73. Poulsen), Bosvelt, Prager en Pranjic; García-García (82. Bradley) en Nilsson (90. Tarvajärvi).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties