De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiomaandag, 12 maart 2007

Vertraging Bonifatiuskapel door vleermuizen
Dokkum - De verbouwing in de Bonifatiuskapel in Dokkum loopt zes weken vertraging op door de ontdekking van bijzondere vleermuissoorten onder de vloer. ,,Het gaat om de grootoorvleermuis en de watervleermuis”, zegt architect Broor Adema. ,,De ruimte onder de vloer is hier bijna twee meter. Daar hangen ze allemaal.” Omdat het beschermde diersoorten zijn, mag er geen verstoring plaatsvinden gedurende de winterslaap. Dat betekent dat pas vanaf week veertien met de geplande verbouwing begonnen kan worden.
Het plan is om de voormalige sacristie te herstellen. Daar is ooit een toiletvoorziening van gemaakt. De toiletten verhuizen straks naar de kelderverdieping, zodat op de plaats van de oude sacristie een soort ontvangstruimte voor de pelgrims en rustzoekers kan worden ingericht.
De vertraging leidt niet tot problemen, zegt Adema. ,,Het enige is dat bij grotere evenementen in de kapel een mobiel toilet moet worden neergezet, maar dat gebeurde al vaker.” Ook de extra kosten vallen te overzien, aldus de architect.
De vertraging is lastig, maar Adema vindt de ontdekking van de bijzondere dieren vooral positief. ,,De kapel is best een groot theater, waar je ook popconcerten zou kunnen geven. Daar is de kerk tot nu toe terughoudend mee omdat het natuurlijk wel een gewijde plek is. Door de regelgeving die de ontdekking van deze beestjes met zich meebrengt, komt er een extra argument om het hier rustig aan te doen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties