De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportmaandag, 12 maart 2007

Promotiedag racketsporten trekt weinig toeschouwers
RON HEMMINK
Heerenveen - Een multifunctionele racketsportzaal en een hilarische demonstratiewedstrijd tafeltennis tussen topper Danny Heister en Jonah Kahn. Het had een publiekstrekker moeten worden, maar in Sportstad Heerenveen maakten zaterdag maar weinig Friezen gebruik van de kans kennis te maken met alle racketsporten.
Zaterdagochtend omstreeks half elf in Sportstad Heerenveen. Een paar mensen drinken een bak koffie. Vier jochies spelen een dubbelspel badminton. Wat tafeltennissers pingpongen zich wakker en studenten van Cios Friesland lopen relaxed in hun blauwzwarte trainingspakken door de grote tennishal. Haasten hoeft niet, er zijn immers maar weinig bezoekers.
Maart is de maand waarin de racketsporten de kans krijgen zich te promoten in het kader van het Jaar van de Sport. De organisatie van het promotie-evenement heeft de tennishal omgetoverd tot een multifunctionele racketsportzaal. Maar het tennisveld is leeg en voor een partijtje tafeltennis zijn de tafels voor het uitzoeken. Annelies Schuitema van de organisatie: ,,We hebben veel aan promotie gedaan, daar ligt het niet aan. Maar als ik dit zo zie, maak ik mij een beetje zorgen over de opkomst.”
Geïnteresseerde jongens en meisjes kunnen van tien tot twee uur badmintonnen, tennissen en tafeltennissen. ,,Daarnaast kunnen ze informatie verkrijgen bij de aanwezige verenigingen en prijzen winnen’’, vertelt Schuitema. Maar slechts een paar handjes vol jonge Friezen maken gebruik van deze unieke mogelijkheid.
Een demonstratiewedstrijd tafeltennis tussen tienvoudig Nederlands kampioen (enkelspelen) Danny Heister en Jonah Kahn moet het hoogtepunt van de dag worden. Zo’n vijftig belangstellenden nemen plaats op de geïmproviseerde tribunetjes. Tienerjongens filmen de trucs van Heister en Kahn met hun nieuwste mobieltjes.
Vooraf vertelt Kahn al pingpongend over de geschiedenis van het tafeltennis. ,,Het spel werd sneller en sneller’’, aldus Kahn. Terwijl hij praat, spelen hij en Heister het balletje steeds sneller naar elkaar toe. ,,En in 1940 ging het tempo weer omlaag.” Plots gaat het pingpongballetje tergend langzaam heen en weer. Het publiek kan er om lachen.
De demonstratiewedstrijd zelf staat bol van de hilariteit. Heister is gedoemd te winnen. In het rollenspel is hij de tafeltenniskoning en Kahn de dappere uitslover die telkens net tekort schiet. Zo stapt Heister over de boarding heen om de smashes van de kreunende Kahn terug te slaan. De balletjes van Heister komen steeds weer precies op de tafel terecht.
Even later krijgt Kahn de lachers op zijn hand als hij het met een prehistorische koekenpan probeert. Het wordt uiteindelijk 2-0 voor Heister, maar dat doet er niet toe. De toeschouwers die er zijn, genieten.
,,Ik wist niet hoeveel toeschouwers ik hier moest verwachten”, aldus Heister na afloop. ,,Ik doe mijn ding hier, maar het is wel wat anders dan in Zuid-Duitsland spelen voor tweeduizend man”, refereert hij aan wedstrijden in de Duitse Bundesliga. Een dag na de ‘wedstrijd’ tegen Kahn staat TTF Liebherr Ochsenhausen - Borussia Düsseldorf op het programma. Misschien niet goed voor tweeduizend supporters, maar vast en zeker wel voor een paar honderd man.
Te mager
Even terug naar Heerenveen. Heister: ,,Ik probeer de sport natuurlijk te promoten, geef de bezoekers tips en vind het ook leuk om te doen. De kinderen die hier zijn, komen straks thuis en zeggen misschien later tegen vriendjes en vriendinnetjes wat ze gedaan hebben.” Veel nieuwe leden zal deze zaterdag in Heerenveen echter niet opleveren. Daarvoor was de publieke opkomst te mager.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties