De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Sportmaandag, 12 maart 2007

Metske Kooistra vierde, Niek Jaarsma stelt teleur in Kootstertille
Wisselend succes Friezen bij survivalrun
RON HEMMINK
Kootstertille - Een zwaar parcours, een verrassend sterke Metske Kooistra en een teleurstellende Niek Jaarsma. De survivalrun gisteren in Kootstertille was in vele opzichten interessant. Rudi Bolwerk werd Nederlands kampioen.
Wie gisteren bij Kootstertille de brug oprijdt, waant zich direct in een sportieve omgeving. Honderden belangstellenden volgen de verrichtingen van lokale en regionale lopers tijdens de survivalrun. Bij de wedstrijd van vorig jaar sneeuwde het nog in het oosten van Friesland, deze keer rook het al weer naar de lente. De voorjaarszon werkt als een warme deken voor de toeschouwers.
Voor de deelnemers is het ondanks de aangename temperatuur toch afzien. Want het water blijft koud. Enkele jongens en meisjes uit de lagere klassen komen koukleumend aan in de tent bij de finish. Daar staan de sympathieke vrijwilligers klaar met grote bakken erwtensoep.
In totaal werken zo’n 260 mannen en vrouwen vrijwillig mee om het evenement in goede banen te leiden. Eén van hen is Jannie Hoeksma. Ze vult de plastic soepkommen met veel plezier. ,,Ik ga met mijn kinderen naar survivalwedstrijden door het hele land, maar nergens anders serveren ze snert en soep. Dit is de primeur van Kootstertille.”
De hoogste klasse tijdens de wedstrijd in het oosten van Friesland is de RUC- klasse (Run Up Circuit), de op één na hoogste klasse die bestaat. Niek Jaarsma uit Franeker is voor de Friezen de favoriet voor het Nederlands kampioenschap. Van de Friese lopers komt hij ook als eerste binnen, maar zonder bandje. Hij heeft opgegeven en is dan ook diep teleurgesteld. Het liefst loopt hij zo gauw mogelijk weg. ,,Ik heb niks te melden.’’
Even later geeft hij toch uitleg. ,,Ik twijfelde al of ik mee zou doen, want ik heb de laatste tijd weinig getraind. Het ging mis bij de boomstammen onder de brug. Ik ben een paar keer gevallen en na een tijdje was de kracht uit mijn lichaam weg.” Uiteindelijk kan niemand tippen aan Rudi Bolwerk uit Dinxperlo. Die wordt Nederlands kampioen in een tijd van één uur, achttien minuten en 46 seconden.
De brugcombinaties leveren veel deelnemers problemen op. Het parcours is zwaar. En in die omstandigheden is het Metske Kooistra uit De Valom die iedereen verrast. Hij wordt uiteindelijk vierde, een plek waar hij vooraf geen rekening mee had gehouden. ,,Dit had ik niet verwacht. De anderen waren allemaal snel weg’’, aldus Kooistra, die het juist niet van het lopen moet hebben. ,,Maar bij de hindernis bij de brug zag ik er veel terug. Ze hingen allemaal onder de brug. Ik heb er daar veel ingehaald.”
De deelnemers moeten zich onder de brug vooruit werken door steeds een volgende boomtak vast te pakken. Kooistra: ,,Wat er moeilijk is aan die hindernis? Na een tijdje worden die boomtakken onder de brug glad en is het risico om te vallen groot. Maar het zit bij veel deelnemers tussen de oren. Je moet snel doorpakken.”

Goede dag

Kooistra vertelt zijn verhaal aan iedereen die het maar horen wil. ,,Ik had hier wel op gehoopt, maar niet op gerekend. Een top tien-klassering zat er in, aan een plekje bij de eerste vijf had ik vooraf niet gedacht. Ik heb gewoon een goede dag gehad. En het parcours hier ligt me wel. Het is een ‘krachtparcours’, één van de zwaardere parcours in Nederland.”
Pa en ma Kooistra fietsen hun kroost de gehele wedstrijd achterna. Want ook het broertje en zusje van Metske doen mee. ,,We zijn hier met de hele familie”, aldus vader Jan, die uiteraard trots is op Metske. ,,Tijdens de wedstrijd, toen Metske iets achter lag, zei hij al tegen me: ik zie de anderen straks allemaal wel weer terug.” Een blufgozer, die Metske Kooistra. Maar hij heeft wel z’n gelijk gehaald.
De deelnemers aan de Wadro survivalrun proberen een hindernis bij het Prinses Margrietkanaal te nemen. Foto: Roelof Stroetinga
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties