De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Sportdonderdag, 15 maart 2007

Verlies in eerste duel om landstitel
Flyers voelt zich gepiepeld door arbitrage

Tilburg – De ijshockeyers van Vadeko Flyers zijn de play off-finale om de landstitel gisteren slecht begonnen. In Tilburg verloor de ploeg van Trappers. Maar volgens alles wat Flyers was, verloor de ploeg vooral van de arbitrage. De Heerenveners voelden zich gepiepeld en daar viel veel voor te zeggen. Ondanks dat Flyers zelf ook niet vlekkeloos acteerde.

GERARD BOS
Een goede start is ook in de ijshockeywereld nog altijd het halve werk. Daarom was Flyers er veel aan gelegen om het eerste van hooguit vijf duels in de play off-finale om het kampioenschap te winnen. Na twee periodes leek er geen vuiltje aan de lucht, maar één domme actie van Flyers-speler Andrei Levitin deed de vlam in de pan slaan. Dat, opgeteld bij enkele zeer discutabele beslissingen van de arbitrage, zorgden voor de ommekeer in het duel. Daardoor bleef Flyers met lege handen achter. En met een woedende coach.
Trappers – Flyers 5-2
De laatste keer dat Flyers zich tot landskampioen liet kronen was in 1983. Bijna een kwart eeuw later is Tilburg de enige sta in de weg voor de formatie van coach Alex Andjelic. Trappers bereikte de finale door Amsterdam in vijf wedstrijden uit te schakelen in de halve finale en had voor het duel van gisteren maar drie dagen rust. Flyers was anderhalve week geleden al klaar, na de snelle 3-0 victorie op Eaters Geleen. Nadelig was de gedwongen pauze niet: Flyers oogde fit. Maar daar koop je niks voor.
Net als zomin als de status van finalist. Flyers wil winnen, maar het komt van ver. Een slechte eerste seizoenshelft leidde tot het opstappen van coach Brian de Bruyn, waarna Andjelic het roer rond de jaarwisseling overnam. Een ongekende revival volgde, waarna Flyers als vierde en laatste ploeg de play offs wist te bereiken. Net als Nijmegen vorig jaar. Die ploeg liet zien dat je als nummer vier ondanks thuisnadeel in de halve finale en de finale ‘gewoon’ kampioen kunt worden. Flyers heeft wat dat betreft als underdog in de finale alles in zich om het Nijmegen van dit jaar te worden.
Maar dan moet het ook een beetje mee zitten. Of in elk geval niet tégen. En daar zat ’m gisteren de crux. Want scheidsrechter Sven Bergman benadeelde Flyers enkele malen wel erg opvallend. Andjelic had er geen goed woord voor over. Hij uitte zijn boosheid in niet mis te verstane bewoordingen.
,,Vanuit de ijshockeybond willen ze waarschijnlijk dat Tilburg kampioen wordt, omdat die club het meeste geld in het laatje brengt. En we hebben drie scheidsrechters die hier vandaan komen. Eén gehad, nog twee te gaan”, brieste de Flyers-coach. ,,Ik ben echt woedend nu.”
Enerzijds had Andjelic een punt: Bergman komt officieel uit Turnhout, de referees voor de twee volgende duels (Van Baast en Van der Waarden) komen beiden uit Tilburg. En hoewel aan de integriteit van een scheidsrechter nooit getwijfeld moet worden, komt het op zijn minst vreemd over. Anderzijds: zoveel scheidsrechters zijn er niet voor de Nederlandse eredivisie en er wonen nu eenmaal veel van hen in of rond Tilburg; dan kom je al snel één daarvan tegen in de finale tegen uitgerekend Trappers.
Bergman deed daarentegen niet echt zijn best om ook maar de schijn van partijdigheid te vermijden. Flyers voelde zich een poot uitgedraaid en dat was - objectief gezien - nog te begrijpen ook. Flyers kreeg veel en overdreven straffen, terwijl de Tilburgers veel straffen ontliepen. Bergman speelde zo een hoofdrol en dan doe je als scheidsrechter sowieso iets niet goed.
Andjelic wilde wel bekennen dat zijn ploeg zelf ook niet foutloos was. ,,We hadden van tevoren met elkaar afgesproken dat we ons hier in Tilburg niet zouden laten provoceren. Dat is niet gelukt, dat is zelfs heel erg fout gegaan.”
Het beste voorbeeld daarvan was Levitin. De aanvaller van Flyers dupeerde zijn ploeg in het begin van de derde periode enorm door na een (terechte) straf nog even onbesuisd op een linesman in te schaatsen als protest. Hij kreeg er een game misconduct voor, uitsluiting van de wedstrijd. Dat was het moment waarop Flyers het hoofd verloor, Bergman alleen nog tegen Heerenveen ging fluiten en Tilburg ineens de spirit kreeg om vier goals te maken en van een 1-2 achterstand naar een 5-2 zege te gaan om zo op 1-0 te komen in de best of five-serie.
,,En dat terwijl we Trappers na twee periodes in de broekzak hadden. We waren gewoon beter”. schudde Flyers-speler Marco Postma het hoofd. ,,Maar ook ik durf best te zeggen dat we hier benadeeld zijn. Ongelooflijk.”
Postma maakte al na drie minuten de 1-0, maar een fout van Joshua Harding bood Doug Stienstra de kans om de 1-1 te scoren. Aan het eind van de tweede periode, waarin beide teams goede kansen kregen om op voorsprong te komen, brak Casey Bartzen de ban voor Flyers met een fraaie solo: 1-2.
Na het gewraakte moment van Levitin en de soms dubieuze beslissingen van Bergman maakte Tilburg in de slotperiode gehakt van Flyers, dat nauwelijks nog in het stuk voorkwam. Via mooie treffers van Doug Stienstra, Simon de Wit en Dave Bonk liep Trappers simpel uit naar 5-2, onder meer door dankbaar gebruik te maken van de man-meer-situaties als gevolg van de vele straffen voor Flyers.
,,Zaterdag zitten er drieduizend man bij óns op de tribune. Dan zullen wij laten eens laten zien hoe het in Thialf gaat”, zei de strijdlustige Andjelic. Ook bij Postma heersen nog grotere revanchegevoelens dan normaal. ,,Wat hier vanavond gebeurt is, zorgt voor enorm veel frustraties op. En die gebruiken we dan maar als motivatie voor zaterdag. Dat is het beste.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties