De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiodonderdag, 10 mei 2007

Roeiers van het eerste uur gaan nog een keer van Harlingen naar Terschelling
‘De HT-race moet een ‘toerversie’ krijgen’
ARJEN BAKKER
Terschelling - Hilariteit in de Terschellinger discotheek OKA18, voorjaar 1975. De jongens van de Zeevaartschool hebben voor de zoveelste keer de sprint-roeiwedstrijden verloren van de Terschellinger OKA-ploeg. En dat krijgen ze natuurlijk te horen ’s avonds.
,,Wacht maar!”, riepen de verliezers, ongetwijfeld enigzins overmoedig door de nodige biertjes. ,,We roeien van Harlingen naar Terschelling en dan zullen we zien dat techniek het wint van brute kracht.”
Zo gezegd, zo gedaan. De Terschellingers namen de uitdaging aan en zo ging op 21 juni om tien over negen een wedstrijd van start die zou uitgroeien tot het zwaarste roeievenement van Europa: de Harlingen-Terschelling-sloepenrace. Die eerste ‘HT’ eindigde overigens in een enorme desillusie voor de ‘zeebiggen’ van de Hogere Zeevaartschool Willem Barentz (WBS). In hun ‘De Rijp’ kwamen ze ruim twintig minuten later binnen dan de ‘Houtman’ van de OKA18...
De heroďsche tocht van toen is nog altijd een geliefd gespreksonderwerp, wanneer leden van de verschillende ploegen elkaar ontmoeten. Zo ook bij Sander Gorter uit de eerste WBS-ploeg en Terschellinger Jetze de Beer. Zij kwamen op het idee om de ploegen nog eens bij elkaar te halen en de race nog eens over te doen. Niet op de wedstrijddag zelf, want dan is het met ruim 130 sloepen al druk genoeg op de Waddenzee, maar een dag eerder, op Hemelvaartsdag. Dat zou ook nog eens nuttig zijn voor de wedstrijdleiding: de oudgedienden kunnen zo namelijk uittesten of het Schuitengat, de laatste geul voor de haven, voldoende uitgediept is voor de sloepen.
De Beer had het makkelijk: alle roeiers uit zijn team wonen nog op het eiland. De zeevaartschooljongens van toen zijn inmiddels echter over de hele wereld uitgewaaierd: Gorter vond desondanks de meesten terug. Genoeg in elk geval om een gezamenlijk WBS/OKA team samen te stellen, dat volgende week donderdag gebroederlijk, in één sloep, de overtocht gaat wagen. ,,Een opwarmertje. Als het bevalt willen we volgend jaar, goed getraind en goed voorbereid, opnieuw tegen elkaar gaan roeien.”
De voorbereidingen voor de reünierace brachten Guus Schweigmann (oud-WBS’er en oud-barkeeper bij de OKA18) op een idee. Om echt mee te doen aan de HT-race is zijn generatie te oud en te slecht getraind. Bovendien zit die wedstrijd al jaren stampvol en hebben verenigingen met startrecht over het algemeen geen ledentekort. Maar moeten ‘recreatieve roeiliefhebbers’ daarom aan de kant blijven staan? Nee!
Zo’n prestatietocht als de oudgedienden op Hemelvaartsdag gaan maken, moet volgens Schweigmann makelijk kunnen uitgroeien tot een apart HT-evenement. ,,Op donderdag een tocht voor die roeiploegen die een prestatietocht willen varen en de tweede dag de wedstrijd. Elke roeiliefhebber moet toch minstens een keer in zijn leven de HT geroeid hebben.” Schweigmann vergelijkt zijn idee met grote marathons en wielerwedstrijden, die meestal een wedstrijd- en een recreatieve versie hebben.

Vergunningen

De HT-organisatie staat zeker positief tegenover het plan, laat voorzitter Kees-Jan van Beek weten. Hij voorziet echter wel de nodige problemen met het krijgen van vergunningen en medewerking van diensten als Rijkswaterstaat; dat is voor één dag in het jaar al moeilijk te regelen.
De reünie-roeiers gaan nu eerst een haalbaarheidsonderzoek doen waarin ze dit soort vragen hopen te beantwoorden. Bij de laatste sloeproeiwedstrijd van dit seizoen (Muiden-Pampus) maken ze dan bekend of er een echte HT-toertocht komt. Als het doorgaat, moet het meteen in 2008 zijn.
De eerste winnaars van de HT-race: met stuurman Jaap Roos aan het roer roeiden de Terschellingers van OKA18 de ‘zeebiggen’ van de WBS er met gemak uit. Foto: FD
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties