De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiodonderdag, 10 mei 2007

Centrale Vlieland blijft
Vlieland - Vlieland, de laatste plaats waar men de elektriciteit niet van het landelijk stroomnet krijgt, moet nog een klein jaar zijn eigen mini-centrale open houden. Netbedrijf Continuon wilde de afgeschreven gas- en oliegestookte centrale eigenlijk rond deze tijd vervangen door een stroomkabel vanaf de vaste wal, maar de aanleg ervan stuit op grote problemen.
Continuon begon in juli vorig jaar met een leiding van het verdeelstation Herbayum naar Harlingen. Dat was nog makkelijk. Het 36 kilometer lange traject over de zeebodem naar Vlieland blijkt echter weerbarstig. De kabel is weliswaar door een speciaal schip naar het eiland getrokken en daar aangesloten op een nieuw verdeelstation, maar hij doet het niet. Ondertussen zijn op het eiland wel al alle leidingen vervangen en de transformatorhuisjes aangepast.
Bij een meting is inmiddels gebleken dat er op zeker acht plaatsen letterlijk een kink in de kabel zit. Op deze plekken zal de leiding omhoog gehaald moeten worden en hersteld. Continuon schat dat het voor elke storing twee weken kost om hem te herstellen.
Daarnaast moet op het eiland nog een nieuwe noodcentrale worden gebouwd. Deze moet automatisch starten wanneer er in de toekomst iets met de zeekabel aan de hand is. In het gebouw komen twee dieselgeneratoren die elk 1,5 MegaWatt kunnen leveren. Als het goed is krijgt Vlieland daardoor ook nooit last van stroomstoringen op het landelijke net. Al met al denkt Continuon dat de oude centrale aan de Willem de Vlaminghweg over een klein jaar gesloten en gesloopt kan worden.

Bommen

Het zit het netbedrijf sowieso niet mee met de stroomkabel naar Vlieland. Eigenlijk wilde het bedrijf een veel kortere weg kiezen voor de leiding, namelijk vanaf Texel. Dat bleek een paar jaar geleden echter absoluut niet mogelijk, omdat de route over de Vliehors bezaaid bleek met niet-ontplofte bommen van de land- en de luchtmacht.
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties