De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Cultuurvrijdag, 8 juni 2007

Matig begin van orgelfestival
GERBEN BERGSTRA
Met een voor de gelegenheid gecomponeerd werk voor koperkwart, gespeeld vanaf de toren bij de Sint Gertrudiskerk in Workum, is gisteravond om zeven uur het orgelfestival in de Zuidwesthoek begonnen. Ter aanvang van het openingsconcert werd dit slechts enkele minuten durende werk vanaf het orgelbalkon herhaald. Deze Torenmuziek was gecomponeerd door Hilding Carlsson uit Zweden. Hem viel ook de eer te beurt dit festival met première van een eigen compositie Frieslandia, een suite in zes delen, te openen.
De titels van dit zesdelige werk zijn ontleend aan de natuur. De Introductie heeft als ondertitel Het landschap; Meditativo - Het veld; Trio - De wind; Intermezzo - De golven; Melodia - De zon en Final - De zee. Allemaal titels en ondertitels waar door een componist wel wat van te maken is. Dat viel, eerlijk gezegd, tegen. Daarvoor was de muziek te weinig origineel en te traditioneel. Het werk is geschreven in een negentiende-eeuws klankidioom. Het was ook niet altijd gemakkelijk een relatie te vinden tussen muziek en (onder)titel. Het werk en de uitvoering door de componist overtuigden beide niet.
Als tweede speler trad Dick Klomp, organist van de Doopsgezinde gemeente in Amsterdam, aan. Hij liet horen hoe mooi Buxtehudes muziek op het Jan Harmensorgel klinkt. Stralend klonken de verschillende delen van het Preludium in g. Als waren ze gecomponeerd voor verschillende soorten orkesten. Als tweede werk speelde Klomp het in de organistenwereld overbekende werk Passacaglia, Koraal en Fuga over Wie maar de goede God laat zorgen van Cornelis de Wolf. Beheerst en plechtstatig zette Klomp dit werk in de goed klinkende Sint Gertrudiskerk neer.

Adventskoraal

Drie organisten sloten het concert af met een driedelig Concert voor Orgel, Positief (klein orgel) en Positief, een verplaatsbaar orgeltje, gecomponeerd in 1980 door Bernhard Steinvoort. Een origineel en fraai gecomponeerd werk. In het Larghetto klonk de melodie van het adventskoraal Verwacht de komst des Heren. Ook de thema’s van de andere twee delen waren daar aan ontleend. In de uitvoering van dit werk maakte het spel van Carlsson op het grote orgel een veel betere indruk dan in het eerste werk. Brigitte Forsmann uit Finland en Ligita Sneibe uit Letland speelden voortvarend hun partij op de kleine orgels die stonden opgesteld in het koor van de kerk. Een bijzonder slot van dit concert.
Het orgelfestival vindt plaats in het kader van ‘Workum 1100’. ‘Middelpunt’ in dit festival is de St. Gertrudiskerk in Workum met ‘uitstapjes’ naar de orgels van Hindeloopen en Stavoren. Tijdens dit festival worden orgelconcerten gegeven door organisten uit zeven verschillende landen. Vanmiddag om vijf uur zijn er concerten in Hindeloopen en Stavoren, vanavond op het orgel van de rooms-katholieke kerk van Workum. Zaterdag wordt dit festival met een orgelestafette door de deelnemende organisten afgesloten.
Concert: orgelfestival door drie organisten
Plaats: Sint Gertrudiskerk, Workum
Belangstelling: ca 100 bezoekers

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties