De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Economiezaterdag, 23 juni 2007

Drie branden en toch het restaurant heropenen
SIMON TALSMA
Leeuwarden – Het gevoel dat hij iets verkeerds heeft gedaan en hij gestraft wordt, komt zo nu en dan nog eens boven bij de Leeuwarder ondernemer George Youssef (34). Branden hebben in de afgelopen jaren zijn leven beheerst. Youssef is eigenaar van Spaans restaurant El Toro aan het Groot Schavernek in de binnenstad van Leeuwarden. In de oudjaarsnacht van vorig jaar brandde restaurant Kota Radja aan de rechterkant van zijn bedrijf af. Anderhalf jaar eerder op 12 juli 2005 was dat het geval bij het pand aan de linkerkant van de zaak. En 24 augustus 2006 staat ook in het geheugen van Youssef gegrift. De dag van de brand in winkelcentrum Bilgaard. Een brand in een bakkerij verwoestte het gehele winkelcentrum. Inclusief de lunchroom van de ondernemer.
Na de laatste brand heeft Youssef tijd moeten nemen om de motivatie weer op te brengen om verder te gaan. ,,De schade die ik heb geleden, is allemaal het gevolg van ongeluk dat een ander heeft getroffen. Ik ben nu weer gemotiveerd om verder te gaan. Maar het heeft wel een grote impact gehad.”
De restauranthouder heeft er alle vertrouwen in dat zijn bedrijf de komende maanden weer goed gaat lopen. ,,Ik heb nu al veel reserveringen binnen van mensen die voorheen ook al klant bij mij waren. Mensen geloven in mij en zeggen dat ze niet alleen mij hebben gemist maar ook het eten. Voor mij was dat een belangrijke reden om door te gaan”, zegt hij zichtbaar geroerd.
Waar de ondernemer moeilijker mee om kan gaan is het verhaal dat hij op de een of andere manier betrokken is geweest bij de branden. ,,Ik heb me afgevraagd of ik nog wel weer het bedrijf moest opzetten. Wellicht was het beter om maar gewoon ergens werk te zoeken. Maar zo ben ik niet. Maar ik moet er niet aan denken wanneer er brand zou zijn ontstaan omdat ik iets had vergeten uit te zetten.”
Intussen is nog lang alle schade niet vergoed uit de verzekering. ,,Ik heb nu met eigen geld alles weer moeten opknappen. De laatste keer was het vooral veel rook- en waterschade. De eerste keer was de schade hier veel groter. Toen ging ook een groot deel van de voorraad verloren.”
Omdat nog niet alles met de verzekering is geregeld, weet Youssef nog niet wanneer het restaurant precies weer open gaat. ,,Maar het zal zeker eind volgende week worden.”
De ondernemer is al ruim tien jaar werkzaam in de horeca. ,,Ik ben in 1996 in Harlingen begonnen. Twee jaar daarna heb ik het bedrijf verkocht en heb ik in Hilversum gewerkt. In 2001 heb ik dit bedrijf overgenomen. Toen was het een steakhouse. Een jaar daarna is dat veranderd in een restaurant met veel Spaanse gerechten.” De lunchroom in Bilgaard begon Youssef in november 2004. ,,We hebben toen veel geďnvesteerd in die vestiging. En kort daarna kwam de brand. Nu denk je, hadden we er toen maar niet zoveel geld in gestoken.”
De zaak in Bilgaard zet de restauranthouder niet voort. ,,Ik wil me nu eerst richten op het bedrijf hier. En dan niet alleen het restaurantgedeelte. Ik wil hier ook graag een lunch kunnen aanbieden. We gaan straks ook overdag open.”
Youssef wil bewust een zeer uitgebreide kaart aan kunnen bieden. Vooral gerechten uit het Middellandse Zeegebied. ,,Zo hebben we tientallen tappas. De hoofdgerechten zijn vooral afkomstig uit landen als Turkije, Griekenland en Egypte. En in alle prijsklasses.”
Voordat het bedrijf aan het Groot Schavernek weer open gaat, heeft de enthousiaste ondernemer nog wel enkele praktische dingen te regelen. ,,Wanneer er weer zoveel mensen beginnen te komen als voorheen, moet ik het aantal personeelsleden wel uitbreiden. Op termijn moeten er zeker vier mensen bij. Maar het is nog niet zo gemakkelijk om die te vinden. De motivatie heb ik in ieder geval. En dat wil ik ook zeker weer overdragen op mijn personeel.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties