De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiozaterdag, 23 juni 2007

De nieuwe burgemeester is twaalf
WOUTER SMILDE
Leeuwarden - De nieuwe burgemeester van Leeuwarden heet Sergio Postma en is twaalf jaar oud. Is de sollicitatieprocedure voor een opvolger van Dales dan al afgelopen? Nee hoor, kandidaten kunnen zich nog gewoon melden: Sergio is kinderburgemeester. Gisteren werd hij door de volwassen loco-burgemeester Krol officieel geďnstalleerd.
,,Dat iemand burgemeester is”, vertelt Krol ,,kun je altijd zien aan zijn of haar ketting.” Sergio, net nog spelend met zijn fietssleutel in de hal van het stadhuis, staat er gespannen bij in de werkkamer van de wethouder. Het is nogal een overgang: zo fiets je nog als Sergio door de stad, zo sta je op het punt burgemeester Postma te worden. Krol schuift de doos open, waarin de ambtsketting van de kinderburgemeester ligt. Behoedzaam hangt hij het sierraad om de nek van Sergio. Die vertrekt geen spier. ,,Zo”, concludeert Krol ,,en nou ben je burgemeester.”
Dan schuiven de kleine burgemeester en de grote loco aan tafel, achter een bordje met boterhammen en saucijzenbroodjes en glazen met melk. Het is de kennismakingslunch van de twee, een officiële aangelegenheid. Op een afstandje filmen twee cameramannen en kijken journalisten mee.
De kinderburgemeester heeft nog veel meer van zulke formele gebeurtenissen op het programma staan het komend jaar. Zo zal hij de nieuwjaarsreceptie bezoeken, aanschuiven bij een vergadering van de gemeenteraad en samen met Krol vier basisscholen bezoeken om leerlingen te vertellen over de lokale politiek.

Brugfunctie

Op dat laatste ligt het zwaartepunt van zijn takenpakket. Want de kinderburgemeester vervult een brugfunctie: bij de kinderen is hij de stem van de volwassen politiek en voor de volwassenen is hij kinderambassadeur. En dat is - verklaart Sergio officieel - ,,leuk”.
De extra burgemeesterspositie is een vervolg op de kinderraad. Die werd in het leven geroepen door volksvertegenwoordigers van het CDA en de PvdA, met het doel jongeren al vroeg te interesseren voor de politiek.
Voorafgaand werden heuse verkiezingen uitgeschreven. Sergio won met het plan een voetbalpannakooi in de wijk te laten plaatsen en het buurtgebouw te verrijken met een pingpongtafel. Daarmee is overigens nog niet gezegd dat Sergio een baan voor het leven heeft gevonden. Misschien wordt hij wel militair. Of advocaat. Of toch burgemeester.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties