De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Sportzaterdag, 23 juni 2007

Kesler roemt De Haan; succes Jong Oranje smaakt naar meer
THIJS SMEENK
Heerenveen - Tot vorig jaar sloot een Nederlands jeugdteam nog nooit een eindtoernooi winnend af. Het succes van Jong Oranje, dat vandaag de tweede achtervolgende Europese titel kan winnen, is volgens KNVB-directeur Henk Kesler te danken aan een veranderde manier van denken bij de voetbalbond en aan de huidige bondscoach Foppe de Haan, die in 2004 bij de KNVB begon. De winst van de Europese titel in Portugal vorig jaar was al knap, maar De Haan en zijn mannen zetten met het prolongeren van de titel helemaal een succes neer.
,,Foppe laat eigen koninkrijkjes binnen de selectie niet toe”, zegt Kesler, als hem wordt gevraagd naar de belangrijkste kwaliteit van De Haan. ,,Hij is in staat om sterspelers weg te cijferen en iedereen in dienst van het elftal te laten spelen. In het verleden hadden we daar met vorige trainers nog wel eens problemen mee. Het bereiken van twee Europese finales op rij is knap.”
Kesler was woensdag in Heerenveen getuige van de zenuwslopende strafschoppenreeks tegen Jong Engeland in de halve eindstrijd. ,,Het was een unieke wedstrijd. Zo’n penaltyserie heb ik nog nooit meegemaakt. Deze avond zal ik me lang heugen. Na afloop heb ik in het hotel een hapje meegegeten met de spelers en ze daar gefeliciteerd.”
Voor de Nederlandse ‘voetbalbaas’ was een plaats in de eindstrijd geen vereiste. ,,Met plaatsing voor de Olympische Spelen hadden we aan onze belangrijkste doelstelling voldaan. Toen De Haan in 2004 bij ons begon, was dat ook zijn grootste opdracht. Ik zei: Foppe, we willen graag naar Peking. Hij heeft zich aan zijn belofte gehouden.”
Dat Oranje die prestatie realiseerde met een systeem van twee spitsen en niet drie, zoals de KNVB altijd graag ziet, doet Kesler momenteel niet veel. ,,Dat is voor mij een non-item. Dat onderwerp kunnen we na de zomer wel eens ter sprake brengen binnen het bestuur van de KNVB.”
,,Ik vond dat we ons een beetje moesten schamen dat Oranje zo lang ontbrak op de Spelen”, licht Kesler het belang van deelname aan het grootste sportevenement ter wereld in 2008 toe. ,,Sinds 1995 werk ik dicht bij de top van de KNVB. Het Olympisch elftal is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest. Dat hebben we proberen te veranderen, onder meer met het vrijmaken van een extra budget en het creëren van een positief imago.”
Zeker wat het positieve imago betreft, is dat gelukt. Het EK weet veel Nederlanders te interesseren, woensdag keken ruim 1,8 miljoen mensen op tv naar het duel tegen de Engelsen. Het doet Kesler deugd dat Oranje de prestaties bovendien bereikt met een team dat bestaat uit verschillende culturen. De selectie kent spelers van Surinaamse, Marokkaanse, Bosnische en Nederlandse afkomst. ,,Sport is een toonbeeld van geslaagde immigratie. De voetbalwereld loopt wat dat betreft voorop. In het Nederlandse elftal is dat al jaren zo. We laten de samenleving zien hoe het moet en kan.”
Het succes van Jong Oranje smaakt naar meer, zegt Kesler. Door volgend jaar goed te presteren in Peking bijvoorbeeld. Maar sinds de kwalificatie van Nederland, wordt Kesler vooral met de nadelen geconfronteerd. De Olympische Spelen vinden nagenoeg tegelijkertijd plaats met de start van het nieuwe eredivisieseizoen. De kans is echter zeer groot dat de competitiestart wordt uitgesteld.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties